Aloğlu, esnafın artık dayanacak gücünün kalmadığını ifade ederek, dükkânların her gün artan maliyetlerle açıldığını ancak müşteri yerine vergi ve faiz yüküyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
"Esnafın Beli Vergi ve Faizle Bükülüyor"
Her geçen ay vergi, stopaj, KDV ve Bağ-Kur primlerinin arttığını dile getiren Aloğlu, kredi faizlerinin de küçük esnafın sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini kaydetti.
Yüzde 29 seviyesindeki kredi faizlerinin kabul edilemez olduğunu belirten Aloğlu, esnafın kredi kullanırken yatırım yapmak için değil, çek ve senet ödemelerini gerçekleştirmek, personel maaşlarını ödeyebilmek ve işini çevirebilmek amacıyla finansmana ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
"Bu Faiz Oranı Üretim Değil, İflas Demektir"
Esnafın "faiz lobisi" olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Aloğlu, mevcut faiz oranlarının üretimi değil, iflası beraberinde getirdiğini savundu.
Vergi düzenlemeleriyle kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilirken, yükün kayıtlı çalışan esnafın üzerine bırakıldığını öne süren Aloğlu, vergisini düzenli ödeyen işletmelerin her geçen gün daha fazla mali baskıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.
"Kayıtlı Esnaf Cezalandırılıyor"
Artan maliyetler, düşen alım gücü ve azalan müşteri sayısının çarşı esnafını zor durumda bıraktığını belirten Aloğlu, kayıtlı işletmelerin desteklenmesi gerekirken yeni yüklerle karşı karşıya bırakıldığını ifade etti.
Ekonominin temel taşını oluşturan KOBİ'ler ile küçük esnafın korunmasının önemine dikkat çeken Aloğlu, faizlerin esnafın nefes alabileceği seviyelere çekilmesini ve vergi yükünün hafifletilmesini istedi.
"Biz Siyaset Değil, İcraat İstiyoruz"
Açıklamasının sonunda yetkililere çağrıda bulunan Tokat Elektrik Elektronik Teknisyenleri Odası Başkanı Burak Aloğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Biz siyaset istemiyoruz. Biz icraat istiyoruz. Biz yaşamak istiyoruz. Çarşı yanarsa ekonomi ayakta kalmaz. Bunun görülmesini, duyulmasını ve gerekli adımların atılmasını bekliyoruz."
Aloğlu, üretimin, istihdamın ve ticaretin sürdürülebilirliği için esnafın desteklenmesinin ekonomik istikrar açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.





