Geleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Hürriyet’te yer alan haberde uzmanlara 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye soruldu. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 önerinin sunulduğu listede Tokat Kebabı da yer aldı.

Taste Atlas, 2018'den bu yana her yıl gastronomi alanında ‘enler’ listesi belirliyor. Ülkemizden de pek çok lezzet bu listelerde kendine yer bulmayı başarıyor.

Açıklanan son rehberde ise 2023 yılının en iyi dana eti yemekleri belirlendi. 24 lezzetin yer aldığı listede Avusturya’nın ‘Viyana şnitzeli’ birinci, İtalyan mutfağına özgü bir yemek olan ‘osso buco’ ikinci, Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan ‘Çökertme kebabı’ ise üçüncü oldu.

Bu haber üzerine gezgin ve seyahat yazarları Sıla Uçan, Özlem Köseoğlu, Didem Mutçalıoğlu ve Nurgül Büyükkalay’a ‘Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye soruldu.

Hem 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 kebabı önerdiler hem de bu şehirlerde gezilecek yerler konusunda önerilerde bulundular.

Özel kancası olan ocaklara asılarak pişirilen Tokat’ın eşsiz lezzeti Tokat Kebabı da bu önemli listede yer aldı.

İşte Uzman Didem Mutçalıoğlu’nun gözünden Tokat Kebabı ve Tokat:

Özel ocaklarda pişiriliyor: Tokat kebabı / TOKAT

Şehrin yaylalarında otlatılan kuzuların etinden yapılan coğrafi işaretli Tokat kebabı, kentin en önemli lezzetleri arasında yer alıyor.
Didem Mutçalıoğlu, “Taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan ve sarımsaklar şişe diziliyor ardından da içinde özel kancası olan ocaklara asılıyor. Yine özel olarak pişirilen kebap pidesi ile servis ediliyor. Yerken de bu pideye et ve sebzeler sarılarak yeniyor. Harika bir lezzeti var” dedi.

“Bu müthiş lezzetli kebabı elle yemek gerekiyor” diyen Mutçalıoğlu, “Biraz et, köz patlıcan, patates, biber, sarımsak ve domates sos bir araya gelince zaten ortaya iyi olmayan bir şey çıkması mümkün değil. Tokat’ta restorana gidip Tokat kebabı yemeyi düşünüyorsanız gitmeden aramanızı öneririm. Çünkü hazırlanması ve pişmesi biraz uzun sürüyor” ifadelerini kullandı.

Tokat’ın doğası ve tarihiyle de çok özel bir yer olduğuna dikkat çeken Mutçalıoğlu, “Şehre gelince Gökmedrese, Tarihi Mevlevihane ve Atatürk’ün halka seslendiği sokakları gezmek çok keyifli. “Biraz doğa olsun” derseniz de Kaz Gölü ve Ballıca Mağarası’nda güzel vakit geçirebilirsiniz” önerisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi