Safranbolu Evleri

Zile'de 3 bin 500'e yakın ev bulunuyor

                                                                   Zile Evleri

Günümüze kadar gelmeyi başaran sivil mimari örneği Türk evleri deyince akla Safranbolu gelse de Tokat'ın Zile ilçesinde günümüze ulaşan 3 bin 500'e yakın Zile evleri, devam eden restorasyon çalışmalarıyla turizmde yıldızının parlamasını bekliyor

Zile'deki evlerin sayısı Safranbolu'nun 2 katı

Karabük'e bağlı Safranbolu ilçesinde, 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent dokusunun günümüze kadar korunduğu UNESCO tarafından 17 Aralık 1994'te Dünya Kültür Mirası listesine alınan Safranbolu evleri, tarihi Türk evleri deyince akla ilk gelen örnekler olsa da Tokat'ın şirin ilçesi Zile'nin geleneksel mimariye sahip evleri Safranbolu evlerini ikiye katlayacak sayıda.
300 yıldır ayakta duruyorlar

Anadolu’nun bozulmamış tarihi sokak dokusuna sahip, özgün mimari ve işlemeli ahşap doğramalarıyla geleneksel mimari örneği olan 300 yıllık Zile evlerini bünyesinde bulunduran Tokat'ın Zile ilçesi, yaklaşık 3 bin 500 geleneksel mimarideki Zile evleriyle Safranbolu'nun iki katı bir tarihi değeri bünyesinde barındırıyor.
Restore edilen evler geleceğe aktarılıyor

Sivil mimariye sahip en güzel Türk evlerinin bulunduğu Zile'nin sokakları adeta Osmanlı sokağına uzanan bir kapı gibi. Osmanlı'dan günümüze gelmeyi başaran Zile evlerinin yenilenerek gelecek nesillere aktarılması yönünde ilçede çalışmalar sürerken, bu yaşayan kültür mirasının muhafaza edilmesi amaçlanıyor.
Zile'de çok sayıda tescilli yapı var

Zile'nin ilçe merkezinde çok sayıda tescilli yapı ve tarihi doku bulunuyor. OKA ve Zile Belediyesi işbirliğiyle yapılan Tarihi Sokaklarda Sağlıklaştırma ve Restorasyon Çalışmaları devam ediyor. Bugüne kadar dört sokakta toplam 141 tarihi evin restorasyonu yapılmaktadır.
Safranbolu'dan daha zengin bir mimari var

Tarihi yapılarıyla ülkenin en zengin illerinden birisi olan Tokat'ın en çok turist çeken illerinden birisi olan Zile, Zile Evleriyle Safranbolu'ya rakip.

Editör: Haber Merkezi