Maşathöyük’te Boğazköy Hattuşaş Hitit İmparatorluğu‘na bağlı bir uç beyinin sarayı bulunmuş, Türkiye’nin hiçbir yerinde şimdiye kadar rastlanmamış olan, sarayların ısıtılması için kullanılan pişmiş topraktan yapılmış bir maltız da burada ortaya çıkartılmıştı.

Zile'nin Yalınyazı köyünde bulunuyor
Tokat'ın Zile ilçesinin 20 kilometre güneybatısında yer alan eski adı Maşat Köyü olan Yalınyazı Köyü'nün 1 km. güneyinde yer alan Maşat höyük; M.Ö.3000’de eski Tunç Çağı, M.Ö.2000’de Hitit Çağı, M.Ö. 1000’de Frig (Demir) Çağı yaşanan üç dönemin izlerini taşıyor.
Tokat'ın tarihine ışık tutan önemli eserler buradan çıktı
Maşat Höyük Örenyeri‘nde 1973–1984 yılları arasında yapılan kazılar sonucunda Tokat tarihine ışık tutabilecek çok önemli eserler ortaya çıkarılmıştı. Bu eserlerin en önemlisi de Hitit çivi yazısı ile yazılmış tabletlerdi. Kazılar sonucu ortaya çıkarılan bu eserler Tokat Müzesi’nde teşhir edilirken, tarımsal faaliyetler ve kaçak kazılarla tahrip olsa da Maşat Höyük varlığını koruyor.

Türkiye'nin hiçbir yerinde rastlanmamış bir detay burada mevcut
Maşat Höyük’te Boğazköy Hattuşaş Hitit İmparatorluğu‘na bağlı bir uç beyinin sarayı bulunmuştu. Ayrıca şehrin taşla döşenmiş oldukça geniş caddeleri ortaya çıkartılmıştı. Bunun yanında Türkiye’nin hiçbir yerinde şimdiye kadar rastlanmamış olan, sarayların ısıtılması için kullanılan pişmiş topraktan yapılmış bir maltız da burada ortaya çıkartılmıştır. Kazılar sonucu ortaya çıkartılan en önemli eserler bu sarayda kullanılan malzemelerdir. Pişmiş topraktan yapılan kaplar, ritonlar (dini kaplar) ve çeşitli mühürler bulunmaktadır.
Höyük, 1943'te bir Hitit Tabletinin yayımlanmasıyla tanınmıştı
Höyük ilk kez 1943 yılında yüzeyde bulunan bir Hitit Dönemi tabletinin yayımlanmasıyla tanınmıştı. Söz konusu belgede "Tapigga" adındaki kentin bir MÖ 2. binyıl kenti olduğu yazmaktaydı. İlk dönem kazılar 1945 yılında, söz konusu tabletin dahil olduğu arşivi bulmak amacıyla Prof. Dr. Ekrem Akurgal başkanlığında bir ekip tarafından yapılmıştı. Daha sonra 1973-80 yıllarında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nden Prof. Dr. Tahsin Özgüç başkanlığında kazıldı.
Erken Tunç dönemine uzanıyor
En üst tabakanın Demir Çağı tabakası olduğu, ikinci ve üçüncü tabakalarının Hitit Dönemi'ne, dördüncü tabakanın ise Erken Tunç Çağı'na ait olduğu belirtilmektedir. Bununla birlikte höyükte Geç Kalkolitik Çağ ve Erken Tunç Çağı I yerleşmesinin de olduğu kabul ediliyor.

Mašathöyük /Tapigga

Tokat il merkezinin güneybatısında yer alan Hitit kentinin adı, burada bulunan çivi yazılı kil tablet arşivinin okunması ile anlaşılmıştır. Başkent Hattuša’nın 150 kilometre doğusunda yer alan Hitit kentinde, toplam 116 Hitit çivi yazılı tablet ve birkaç mühür baskısından oluşan nispeten küçük bir arşiv açığa çıkartılmıştır. Çivi yazılı tabletlerin büyük bir kısmının içeriği, Hitit kralı ile askeri bir yönetici arasındaki askeri içerikli mektuplardan oluşmaktadır. Bir kısmı ise idari içeriklidir.

                                     Maşathöyük kazılarında çıkan saray arşivinden bir tablet

Tabletler, yanmış ahşap kalıntıları ile birlikte çökmüş olduğu anlaşılan ahşap katın enkaz kalıntıları arasında bulunmuştur. Bu durum tabletlerin ahşap bir raf sisteminde muhafaza edildiği şeklinde yorumlanmıştır.

Muhabir: Murat Onur