Türkiye'nin Orta Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Tokat zengin tarihî mirası kadar, kendine özgü lezzetleriyle de ünlüdür. Tokat gastronomisi, Anadolu'nun bereketli topraklarının sunduğu çeşitli malzemelerle hazırlanan, geleneksel ve zengin tatları barındırır.

İl, özellikle Tokat kebabı,  keşkek, bat, sarma ve erikli yavan dolma gibi yemekleriyle tanınır. Tokat'ın tatlıları da en az yemekleri kadar çeşitli ve lezzetlidir. Cevizli sucuk olarak bilinen köme ve dut ve üzüm pekmezleri popülerdir.

Tokat’ta kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi şifa kaynağı pekmez farklı lezzetlerle öne çıkar. Bunlardan birisi de Çalma Pekmezli Köy Pilici.

Tokat yöresinde yaygın olan Zile pekmezi ve Çalma pekmez arasındaki farklılık; Zile pekmezinde yumurta akı, Çalma pekmezde ise daha çok çöven suyunun ve bazen de yoğurdun kullanılmasıdır.

Peki Çalma Pekmezli Köy Pilici nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir?  

Çalma Pekmezli Köy Pilici İçin Gerekli Malzemeler:

1 adet köy pilici

1 çay bardağı çalma pekmez

1 adet limon suyu

1 çorba kaşığı sirke

1 çorba kaşığı domates-biber salçası karışımı

1 yemek kaşığı erik ekşisi

5-6 diş dövülmüş sarımsak

Kaya tuzu

Pul biber

Çalma Pekmezli Köy Pilici Yapılışı:

Köy pilici 5-6 parçaya ayrılır. Parçalar kemiğe gelecek şekilde çentikle açılır. Pekmez, sirke, limon suyu,salça, erik ekşisi, sarımsak, tuz ve pul biber bir kapta karıştırılır. Tavuk parçaları bu sosun içinde en az 8 saat bekletilir. Izgarada veya fırında her yüzü nar gibi kızarana kadar pişirilir. Sıcakken servis yapılır.

Editör: Haber Merkezi