12 Mayıs Anneler Günü bugün kutlanırken tarihte anneliğin önemini simgeleyen önemli buluntular dikkat çekiyor. Bunlardan biri Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde sergilenen Tokat Erbaa Horoztepe Höyüğü buluntusu olan M.ö. 4 bin Hitit dönemi eseri Çocuğunu Emziren Anne Heykeli.

Erbaa'da Yaz Konserleri Tüm Coşkusuyla Sürüyor Erbaa'da Yaz Konserleri Tüm Coşkusuyla Sürüyor

Tokat'ın Erbaa ilçesinde yereşim yerinin doğusunda yer alan Horoztepe Höyüğünde MÖ 2300'lü yıllara tarihlenen fakat daha sonra MÖ 4000'li yıllara tekabül eden bazı buluntulara rastlanmıştı.
Rakımı 325 metre, belirlenebilen çapı 300 metre olan ve  Hatti uygarlığına ait olan bu höyükteki buluntuların yapısı, şekli ve süslemeleri Alacahöyük ile benzerlik gösteriyor. 
Horoztepe'de kazı çalışmaları
Bölge ilk defa 1944 yılında profesör Kılıç Ökten tarafından bulunmuştu. Frig ve Hitit dönemine ait birçok eser ve materyaller bulunan Horoztepe Arkeolojik sit alanı olarak ilan edildi. Bölgede kazı çalışmaları arkeolog Tahsin Özgüç idaresinde yürütüldü. Bu kazı çalışmaları ile İlk Tunç Çağındaki ölü gömme geleneklerinin sadece Alacahöyük'te var olmadığı ortaya çıkarılmıştır. 
Horoztepe, MÖ 2300'lü yılları içeren, genellikle tunç ve elektrondan yapılmış, metalürjinin kanıtı sayılabilecek kadar dökümcülükte ileri bir tekniğe ulaşmış, anılmaya değer çeşitli metalik materyaller vermiş önemli bir höyük olarak önemini koruyor. 
Horoztepe'deki buluntular
Horoztepe kökenli eserler, Türkiye'de Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde ve yurt dışına kaçırılan eserler ise Metropolitan Museum of Art gibi önemli müzelerde sergileniyor.  Bu eserlerden biri olan Bebeğini Emziren Ana heykelciği bereketin simgesi olup anatanrıçayı temsil ettiğine dair düşüncelerden ötürü özel bir öneme sahip.  Diğer buluntulardan bazılarına ise şunlar örnek verilebilir: Boğa heykelciği, Tunç mızrak ucu, Sistrum Hançer; kama ve sap delikli baltalar, Şerit biçimli kulplar, Geyik heykelciği, Emzikli çaydanlık, derin çanaklar, kulplu ve kulpsuz çanaklar, Ayna,güneş kursu, çalpara. Kirmen,kemer tokası.

Tokat Haberpixiz 12 05 2024 09 48 12

Muhabir: Mihriban Koçaker