Vergi kaçağı ve kayıtdışı ekonomiye karşı tedbirlerini yoğunlaştıran Hazine ve Maliye Bakanlığı, etkin vatandaş ihbarı için yeni şikayet kanallarını devreye aldı.

Yeni Dönem İhbar Sistemi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıtdışı ekonomi ile mücadele çalışmalarını hızlandırarak vatandaş ihbarlarını teşvik ediyor. Yeni düzenlemeler kapsamında, IBAN’la ödeme isteyen veya fatura kesmeyen esnaf için mesajlaşma programları ve sosyal medya üzerinden şikayetler alınacak. Vatandaşlar, belgeli ihbarlarını internet üzerinden iletebilecek, kayıtdışı şüphesi bulunan e-ticaret siteleri ve ticari araçlar için de şikayette bulunabilecekler. İhbarları faydalı bulunanlar, ikramiye ile ödüllendirilecek.

İhbar Kanalları Yenilendi

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), duyurusuna göre, ihbar ve şikayet hizmetlerini güncelledi. Gelir İdaresi’nin resmi internet sayfası, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi hizmetleri yenilendi. Ayrıca, mesajlaşma programı BİP üzerinden vergi ihbarı servisi, X (eski Twitter) ve Instagram ihbar hesapları ve WhatsApp ihbar hattı açıldı. Vatandaşlar, X ve Instagram’daki “gibihbar” hesaplarına direkt mesaj (DM) atabilecekleri gibi, 0552 189 0 189 numaralı WhatsApp hattına da ihbar ve şikayetlerini iletebilecekler.

Yüzde 10 İhbar İkramiyesi

Vatandaşlar, yaptıkları şikayetler için “ihbar ikramiyesi” talep edebilecekler. Yapılan ihbar sonucu düzenlenecek vergi inceleme raporlarına göre tahakkuk eden vergi ve vergi ziyaı cezasının yüzde 10’u tutarındaki ihbar ikramiyesi, vatandaşlara ödenebilecek. İkramiye ödemesi için vatandaşlar, IBAN numaralarını sisteme girecekler. İhbarları denetleyecek ekipler, sahada gerekli incelemeleri yaparak tespit edilen ihlaller için ceza kesecekler.

DS Automobiles'den haziran ayına özel fırsatlar DS Automobiles'den haziran ayına özel fırsatlar

Tokat’ta Uygulamalar Başladı

Tokat’ta da bu yeni düzenlemeler aktif hale getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, özellikle yerel esnaf ve ticari işletmeler üzerinde denetimleri artırdı. Vatandaşlar, fatura kesmeyen veya IBAN’la ödeme isteyen esnafları ihbar ederek, vergi kaçakçılığına karşı mücadelede etkin bir rol oynayabilecekler.

Muhabir: Burhan Arar