Pazar akşamı meydana gelen ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiği trajik helikopter kazası, İran'ı yasa boğdu. Kazanın ardından Cumhurbaşkanı Reisi'nin cenazesinin helikopter enkazının bulunduğu bölgeden alınarak Tebriz'e sevk edildiği bildirildi.

 Cumhurbaşkanı Reisi, Azerbaycan'daki bir barajın açılış törenine katıldıktan sonra dönüş yolunda İran-Azerbaycan sınırında kaza geçirdi. Kazaya olumsuz hava koşullarının neden olduğu belirtiliyor. Helikopterde, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de bulunuyordu.

Ersin Tatar: “Şehitlerimizi ne unuturuz, ne unuttururuz” Ersin Tatar: “Şehitlerimizi ne unuturuz, ne unuttururuz”

 Kaza bölgesine ulaşan arama kurtarma ekipleri, olumsuz hava şartlarına rağmen enkaz alanında yoğun çalışmalar yürüttü. Türkiye'den talep edilen Akıncı İHA, enkazın yerini belirleyerek koordinatları İran makamlarıyla paylaştı. Tüm yolcuların olay yerinde hayatını kaybettiği teyit edildi.

 İran anayasası gereği, Cumhurbaşkanı Reisi'nin vefatı sonrası Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbir geçici olarak görevi üstlenecek. İran ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını açıkladı.

 ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, kazanın bir suikast sonucu olmadığını belirten açıklamalar yaptı. Reisi, İran'ın muhafazakar kanadının önemli bir figürü olarak biliniyordu.

 

Muhabir: Kenan Kayhan