Kurban Bayramı, İslam dünyasında büyük bir manevi huzur ve heyecanla karşılanır. Bayram, paylaşmayı ve dayanışmayı ön plana çıkarıyor. Peki, kurban eti nasıl paylaştırılmalı ve ne kadarı evde saklanmalı? Diyanet İşleri Başkanlığı'nın önerileriyle, bu önemli ibadeti doğru bir şekilde yerine getirebilirsiniz.649C4F9C4E3Fe0085C7C0037

Kurban Eti Nasıl Paylaşılır?

Manisa Akhisar'da korkutan yangın kontrol altında Manisa Akhisar'da korkutan yangın kontrol altında

Hz. Muhammed (SAV), kurban etinin üçe tamamlayıcısını ve bir bölümde kurban kesemeyen zayıflara dağıtılmasını, bir bölümün akrabalığını, yerel ve komşularla paylaşılmasını, kalan kısmının ise aile içinde tüketilmesini tavsiye etmiştir. Ancak Hanefî mezhebine göre, kurban etinin tamamının evde bırakılması da mümkündür. Ancak insanların ilgilerinin arttığı bu dönemlerde, Müslümanların etin büyük bir kısmı, hatta tamamını dağıtmaları daha makbul kabul edilmektedir. Şâfiî mezhebi ise, kurban etinden fakirlere az da olsa yayımın zorunlu olduğunu belirtir.62C42F8Dea383486568Eec70

Kurban etinin dağıtılma ölçütü nedir?
Kurban eti yenecek ve dağıtılacak miktar konusunda kesin bir ölçü koymak zordur. Kurban etinin üç eşit parçaya bölünüp bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesi gerekiyor. İkinci parçanın eş, dost, akrabaya hediye edilmesi, üçüncü parçanın ise kurban kesemeyen yoksul kimselere dağıtılması gereklidir.

1-Üçte biri kurban kesemeyen fakir fukaraya sadaka olarak verilir.

2-Üçte biriyle evine gelen akraba ve dostlarına ikram yapılmak üzere eve ayrılır.

3-Geriye kalan üçte birini ise, evdeki çoluk çocuğuna yiyecek ve nafaka olarak ayrılabilir.Kurban Bayraminda Kurban Eti Nasil Dagitilir 1473319427 4662

Kurban Eti Nasıl Saklanır?

Kurban kesildikten sonra en az 5 saat dinlendirilmelidir. Kesildikten sonra kalıcı hale getirilir ve geniş bir tepsi üzerinde havalandırılarak serinletilir ve temiz bir şekilde dinlendirilir. Dinlendirme işleminin ardından et, küçük parçalar halinde koruyucu parçalara konularak buzluğa yerleştirilmelidir. Eti dondurmaya koymadan önce bu dinlendirme işlemi büyük önem taşır. Ayrıca dondurucudaki etin sıcaklığı -18 derece olmalı ve çözülme işlemi için dışarıda bekletilmemelidir

Kurban Bayramı'nda kurban ibadetini yerine getirirken, etin yürütülmesi ve saklanması konusunda Diyanet'in önerilerinin uyulması, bu dini görevin doğru bir şekilde yerine getirilmesini sağlar. Hem dini yönlendirmelere uygun hareket ederek hem de hijyen kurallarına dikkat ederek kurban ibadetinizi tamamlayabilirsiniz.

Muhabir: Burhan Arar