Hollanda merkezli Sismik Aktivite ile İlgili Gök Cisimleri Arasındaki Geometriyi İzleme Araştırma Enstitüsü (SSGEOS), paylaştığı 10 Haziran 2024 tarihli haritada, Adana, Hatay ve Orta Karadeniz'de deprem beklendiğini açıkladı.

Tokat Habersismik (1)-1

Amasya’daki Yedikır Baraj Gölü’nde kuraklıktan sular çekildi, balık ölümleri görülmeye başladı Amasya’daki Yedikır Baraj Gölü’nde kuraklıktan sular çekildi, balık ölümleri görülmeye başladı

"Dünya, 4 Haziran'da Merkür ve Venüs'ü içeren iki kavuşumda olacak ve bu, büyük olasılıkla 6-8 Haziran'da, 6 Haziran'daki Yeni Ay'ın yakınında veya sonrasında büyük sismik aktiviteye neden olabilir" açıklamasında bulundu.

Atmosferik Anomalilere Göre Bölgelere bakıldığında potansiyel bölgeler paylaşıldı. 10 Haziran tarihli haritada 6 Şubat depremini 3 gün önceden tahmin eden SSGEOS, Adana, Hatay ve Orta Karadeniz'de deprem beklendiğini açıkladı.

Tokat Habersismik (1)SSGEOS, haritayla ilgili "SSGEOS, sismik ile ilgili olabilecek anormallikleri tespit etmek için deniz seviyesine yakın atmosferdeki elektrik yükünü ölçer. Anomaliler, Dünya'nın eksen dönüşü ve dünya üzerinde çizilen ince kırmızı çizgi olan ekliptik düzlemi ile bağlantılıdır. Potansiyel bölgeler mor ile işaretlenmiş yaklaşımlardır" bilgilendirmesinde bulundu. 
Tokat Habersismik (7)

HAZİRAN AYINDAKİ GEZEGEN VE SİSMİK HAREKETLERE YER VERİLDİ
Ayrıca 3 Haziran'da youtube'da yayınlanan videoda "Dünya, 4 Haziran'da Merkür ve Venüs'ü içeren iki kavuşumda olacak ve bu, 6 Haziran'daki Yeni Ay'ın ardından büyük olasılıkla 6-8 Haziran'da büyük sismik faaliyetlerle sonuçlanabilir." başlığıyla bazı bilgilere yer verildi. 
Videoda bilim adamı tarafından yapılan açıklama şöyle: " Yeni bir gezegensel ve sismik güncellemeye hoş geldiniz. Önceki zaman dilimine ait bu SSGI grafiğinde 6 büyüklüğünde depremlerin kümelendiğini görüyoruz. İlk minimal kümelenme 25'inde ve 26'sında meydana geldi. Önceki güncellemede vurguladığım kritik geometriyi takip etti. Vanuatu'da 6.3, Tonga'da ise 6.6 idi. Çok fazla görünmeyebilir ama 5 Nisan'dan bu yana yaşanan en güçlü depremdi. Bu güçlü sismik aktiviteden önce gelen gezegen geometrisi hakkında size bir şeyler anlatıyor. Endonezya'nın Simeulue kentinde 28'inde 5,9'luk bir skor yaşandı. Bu, çok kritik olmayan bazı gezegen kavuşumlarının zamanıydı. Sonra başka bir kümeye, daha güçlü bir deprem kümesine sahip olduk. 5.6 ve 2 büyüklüğünde 6.2 büyüklüğünde deprem. Bunu 30 ve 31 Mayıs'ta kritik gezegen geometrisinin yakınsaması takip etti. Bu geometriyi sosyal medyada ve web sitemizde paylaştık. Bu güncellemeleri takip etmek oldukça faydalıdır. Güneş Sisteminde görebileceğiniz gibi iki gezegen kavuşumumuz vardı. Biri Dünya'yı, ikisi de Merkür'ü içeriyordu. Ve ayrıca Venüs'le olan bu dik açılı geometri. Bu çok önemli. Çünkü Venüs ve belirli gezegenlerle dik açılı geometri deprem tetikleyicisi olma eğilimindedir. Venüs dik açılı geometriyi sevmez. Sahip olduğumuz sismik aktivite buydu. Bir sonraki zaman dilimine 11 Haziran'a kadar bakalım. 4'ünde kritik geometriye sahip olacağız. Yarın. Dünyayı içeren iki gezegen kavuşumu. Birincisi Dünya-Merkür-Jüpiter. Bu yarın sabah 10:18 UTC'de gerçekleşecek. Ve sonra Venüs-Güneş-Dünya. Yani Dünya'yı içeren iki gezegensel kavuşumumuz var, dolayısıyla yüksek mavi zirve. Bu Dünya'yı temsil ediyor. Ayrıca biri Merkür'ü, diğeri Venüs'ü içeren iki gezegen kavuşumu. Bu, yüksek düzeyde alarma geçmemiz gerektiği anlamına geliyor. Büyük bir deprem potansiyeli var. Güneş Sisteminde bu gezegen geometrisini görüyoruz. Dünya-Güneş-Venüs kavuşumu ve Dünya-Merkür-Jüpiter. Ve bu kombinasyon (arada 5 saatten az süre var) kritik önem taşıyor. Ayrıca biri Uranüs'le, diğeri Jüpiter'le olmak üzere iki ay kavuşumunun yaklaştığını görüyoruz. Daha sonra Ay, Dünya ile Güneş arasına girecek. Ve bunun bir Yeni Ay olduğunu biliyoruz. Bu oluyor - eğer SSGI grafiğine bakarsak - bu ayın 6'sında oluyor. 4'ünde bu yüksek zirveyi dikkate alırsak. Öngördüğümüz daha büyük sismik aktivite için en olası zaman çerçevesi ne zaman? Bunu tahmin etmek biraz zor çünkü gezegensel zirveyi takip eden ay zirvelerimiz var. Dolayısıyla tahminim 6-7-8 Haziran'ın muhtemelen en kritik zaman aralığı olacağı yönünde. Bunun nedeni 4-5-6 Haziran'daki ay kavuşumlarıdır. 4'ünde gezegensel zirveyi takip ediyorlar. Yine büyük bir sarsıntı yaşanabilir. 7 büyüklük aralığına iyi bir şekilde girebilir. Bunun nedeni Merkür ve Venüs'ün aynı anda dahil olmasıdır.

Tokat Habersismik (5)Bu zaman diliminin ikinci yarısına baktığımızda kritik geometriyi görüyoruz. Özellikle Venüs ve Merkür'ü içeren dik açılı geometri. Bu 7, 8 ve 10 Haziran'da gerçekleşecek. Arada iki gezegen kavuşumumuz var. Bu 9. evdeki Güneş-Merkür-Uranüs ve 10. evdeki Güneş-Merkür-Jüpiter. Bu gezegensel kavuşumlar kendi başına çok kritik değil. 6 büyüklüğüne yaklaşan sismik aktivite artışını tetikleyebilirler. Ancak dik açılı geometriyle birleşimi onu daha kritik hale getiriyor. Dolayısıyla sismik aktivitenin arttığını görmemiz muhtemel. Bu zaman diliminin ikinci yarısında, ayın 11'ine kadar ortalamanın üzerinde daha güçlü depremler meydana geldi. Ve ayrıca 11'ini takip ediyor. Bir sonraki güncellemede elbette bunu ele alacağım. En son güncellemeler, özellikle atmosferik anormallikler için her zaman web sitesine göz atın. Daha büyük sismik faaliyetlerin meydana gelebileceği potansiyel bölgelerin göstergesi olabilirler. Bunu hem web sitemizde hem de sosyal medyada paylaşıyoruz. Bunu kontrol ettiğinizden emin olun. Bir dahaki sefere kadar güvende kalın."
Tokat Habersismik (6)SSGI nedir?
Güneş Sistemi Geometri İndeksi (SSGI), büyük(r) sismik aktiviteyi tahmin etmek için bir göstergedir. Burada kısa bir açıklamaya bakın. SSGI ve daha büyük deprem örnekleri deprem raporları bölümünde yer almaktadır.

Muhabir: Mihriban Koçaker