Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Afet ve Acil Durum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehtap Aras, Tokat'ta olası bir deprem senaryosu hakkında ciddi uyarılarda bulundu. Aras, Tokat için 6 ila 7,2 şiddetinde bir depremin muhakkak yaşanacağını ve bu durumun kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem konusunda da konuşan Aras, bu depremin bir öncü sinyal olmadığını, ancak bu tür sarsıntıların ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Aras, geçmişte yaşanan depremlerde olduğu gibi, beklenmedik şekilde art arda sarsıntılar yaşanabileceğini ve depremin şiddetinin önceden tahmin edilemediğini dile getirdi. Bu nedenle, her zaman hazırlıklı olunması ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Aras, Tokat ve çevresindeki fay hatlarının aktif olduğunu ve bölgedeki tektonik hareketlilik nedeniyle yüksek büyüklükte depremlerin oluşabileceğini belirtti. Ayrıca, bölge halkının deprem konusunda daha bilinçli olması ve acil durum yönetimi konusunda eğitimler alması gerektiğini ifade etti. Aras, afet anında yapılması gerekenler konusunda da bilgiler verdi ve toplumun bu tür doğal afetlere karşı daha dirençli hale gelmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması çağrısında bulundu.

Deprem riski taşıyan bölgelerde yaşayan vatandaşların, binaların yapısal sağlamlığını kontrol ettirmeleri, acil durum çantalarını hazırlamaları ve düzenli olarak tatbikat yapmaları önerildi. Doç. Dr. Mehtap Aras, Tokat'ta yaşanabilecek büyük bir depreme karşı tüm tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğinin altını çizdi ve halkı bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

A W185260 01 Tokathaber

“Depremin şiddetini bilmek ve buna göre tavır almak doğru değil”

Depremin şiddetine göre hareket etmenin yanlış olduğunu belirten Aras, “Şimdi depremin şiddetine göre tavır sergilemememiz gerekiyor. Yani '4,7 çok düşük bir şiddette aslında dışarı çıkmamız gerekmiyor, 6'nın üzerinde olursa anca dışarı çıkarız' gibi bir tavır, bir tutum çok yanlış. Sonuçta bu bir deprem ve binalarımıza elbette güveniyoruz ve araştırmasını yaptık ama tedbir amaçlı bizim bulunduğumuz yeri terk etmemiz gerekiyor. Ta ki yetkili kurum ve kuruluşların, valilik bağlı olarak il AFAD veya AFAD Başkanlığının bir problem yok. Evlerinize geçebilirsiniz. Güvendesiniz uyarısı ya da bilgilendirmesiyle tekrar evlerimize dönebiliriz ama depremin şiddetini küçümsemek ve buna göre tavır almak doğru değil. Depremin şiddetini biliyoruz ama derinliğini bilmiyoruz. Yüzeye yakın şiddette olan depremler, örneğin beş şiddetindeki bir deprem ve çok yüzeye yakın. Onun etkisiyle çok derinde olan 5 şiddetindeki bir depremin etkisi aynı olmayacaktır. Dolayısıyla biz bunu o anda o bilgiye sahip değiliz. Yani hemen hepimiz telefonlarımıza sarılıp AFAD verisine bakamıyoruz. Dolayısıyla sarsıntı geçince tedbir amaçlı mutlaka bulunduğumuz binaları terk etmemiz gerekiyor” dedi.

Bir ile daha Hızlı Tren müjdesi Bir ile daha Hızlı Tren müjdesi

A W185260 04 Tokathaber

“6 ila 7,2 arasında bir deprem muhakkak başımıza gelecek”

Doç. Dr. Aras, Tokat'ta yaşayanların deprem gerçeğiyle yüzleşmeleri gerektiğini ve bu felakete karşı her zaman tetikte olmaları gerektiğinin altını çizen Aras, “Tokat'ta beklenen bir deprem var. 6 yada 7,2 arasında Tokat'ın üzerinde bulunan fayın bir deprem bekleniyor. Böyle bir elbette senaryo var. Fakat bunun tarihini ve zamanını ön görmemiz, söylememizin ihtimali yok. Şu an hemen burada da olabilir. Beş sene sonra da olabilir, üç gün sonra da olabilir. Ayrıca bunun saatini de bilmiyoruz. Yani genelde gece olduğu için geceye alışkınız fakat gündüz de olabilir, okulda olabiliriz, yolda olabiliriz, herhangi bir kamu kurum kuruluşunda bir işlem yaptırıyorken olabiliriz. Dolayısıyla her türlü senaryoya hazır olmamız gerekiyor. AFAD-RED diye bir simülasyon programı var. Burada Tokat'ın üreteceği örneğin 7 şiddetinde bir deprem veya 6 şiddetinde bir depremde alacağı hasar öngörülebiliyor. Elbette Tokat için de böyle bir senaryo var. 6 şiddetindeki depremdeki senaryoyla 7,2 şiddetindeki senaryo farklı. Dolayısıyla bizim burada vatandaşlar olarak Tokat'ta yaşayan insanlar olarak yapacağımız en önemli şey tedbir almak. Yani olası riskleri azaltmak ve buna hazırlıklı her an olacakmış gibi tetikte olmamız gerekiyor. Yani bugün de olabilir. Beş dakika sonra da olabilir. Bir sene sonra da olabilir. Ama bu bizim başımıza gelecek. Bunu bekliyoruz. Yani bundan kaçış yok. Bu deprem üretilecek. Dolayısıyla bizim buna hazırlıklı olmamız gerekiyor ve önlemleri almamız gerekiyor” diye konuştu.

Muhabir: Burhan Arar