Tadıyla ince sarımıyla zeytinyağlı dolmayı aratmıyor. İçinde et olmadığı için yavan adını alan dolmanın olmazsa olmazı ise erik. Tokat’ta erikli dolma olarak da bilinen Erikli Yavan Dolma, Yöresel Tokat mutfağının baş tacı lezzetlerinden biri.
Erikli Yavan Dolma İçin Gerekli Malzemeler:

Tokat Habererikli Dolma Yavan (2)

2 su bardağı dolma içi ( ince bulgur ve aşlık karışımı ), 2 adet kuru soğan, 2 çorba kaşığı salça (domates / biber karışımı), 1,5 kg salamura yaprağı, 1 su bardağı erik kurusu, 1 yemek kaşığı reyhan, karabiber, kırmızıbiber, tuz
Üzeri İçin:
4 adet kuru soğan, 4 kaşık tereyağı, 2 yemek kaşığı salça
Erikli Yavan Dolma Yapılışı:

Evinizde İspanyol Esintisi: Pastaneleri Kıskandıracak Malaga Tatlısı Tarifi Evinizde İspanyol Esintisi: Pastaneleri Kıskandıracak Malaga Tatlısı Tarifi

Tokat Habererikli Dolma Yavan (3)Bir kabın içinde dolma içi bir bardak sıcak su ile ıslatılır. Reyhan ince doğranmış soğan, tuz, karabiber, kırmızıbiber, salça içine atılır. Kaşıkla iyice karıştırılır. Tuzu iyice çıkarılmış yapraklar masaya serilip zeytinyağlı dolma gibi ince ve uzun sarılır. Tencereye dizilir. Aralarına yıkanmış kuru erikler serpilir. Dizme işlemi bittikten sonra üzerine 1 bardak kadar sıcak su eklenir ve pişmeye bırakılır. Sosu için; kuru soğan ince kıyılarak bol yağda kavrulur. İçine salça eklenir. Hazırlanan sos dolmanın üzerine yayılarak kısık ateşte 2 saat kadar pişirilir. Suyu bittikçe ilave edilir. Not: 1-Sıvı yağın konması parlaklık verir. 2- Bu dolmanın etinin olmaması sebebiyle yörede “ YAVAN DOLMA “ ismiyle anılır.

Muhabir: Mihriban Koçaker