Zengin mutfağa sahip Tokat'ta kışın keşkek yazın Bat haftasonlarının vazgeçilmezi.Özellikle hava sıcaklığının artmasıyla soğuk içecek ve yiyeceklere yönelenler için soğuk tüketilen Tokat Batı müthiş bir seçenek. 

Tokat'ın yöresel lezzetlerinden 'bat' adındaki bu yemek, adını yeniliş biçiminden alıyor. Sulu kıvamı sebebiyle içine ekmek batırarak yenilmesi, isminin 'bat' ya da bazı ilçelerde 'bad' olarak anılmasına neden olmuş.

Tokat Haberbat (2)Tokat Batı için malzemeler:
2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek, 2 çorba kaşığı salça, 2 adet domates, 2 adet yeşil biber, 2 adet kuru soğan, Yarım demet yeşil soğan, Yarım demet maydonoz, Yarım demet dereotu, 1 çay bardağı dövülmüş ceviz, 1 çorba kaşığı kuru reyhan, 1 tatlı kaşığı pul biber, tuz, 200 gr üzüm yaprağı, 5-6 dilim ev ekmeği
Bat Yapılışı:
Mercimek yıkanıp süzdürülür. Tencereye koyulup,üzerini 4-5 parmak geçecek kadar suyun içinde bir taşım kaynatıp köpüğü alınır. Ateşi kısılarak mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Mercimek soğumaya bırakılır. Ceviz içi havanda hafif irice dövülür. Biberlerin saplarıyla tohumları temizlenir ve ince kıyılır. Domatesler ve soğan küp şeklinde doğranır. Taze otları ince ince kıyılır. Soğuyan mercimeğin içine salça, tuz,kırmızı biber, soğan, domates,yeşil biber ve yeşillikler eklenerek iyice karıştırılır. Kuru reyhan ilave edilir. Ceviz içi serpilip karıştırarak haşlanmış asma yaprağı ve ev ekmeği eşliğinde servis yapılır.

Muhabir: Mihriban Koçaker