2024 yılında Tokatlı Türk pasaportu sahiplerinin vizesiz seyahat edebildiği ülke sayısı 118'e yükseldi. Dünyanın en güçlü pasaportları olarak bilinen Japonya ve Singapur'un yanı sıra, bu yıl Avrupa Birliği'ne üye dört ülke daha eklenerek pasaport gücü arttı.

Dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında Japonya ve Singapur birinci sıradaki yerlerini korurken, Avrupa Birliği'ne üye dört ülkenin (Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya) pasaportları da bu sıralamada öne çıktı. Bu altı ülkenin pasaportuna sahip olanlar, dünya genelinde 227 destinasyonun 194'üne vizesiz seyahat edebilmektedirler. Güney Kore ise 193 destinasyona vizesiz erişimle ikinci sıraya yükselmiştir. Finlandiya ve İsveç ise üçüncü sırayı paylaşarak AB ülkelerine katılmışlardır ve her biri 192 destinasyona vizesiz erişim sağlamaktadır.

Sıralamada, ilk 10'da büyük ölçüde Avrupa ülkeleri bulunmaktadır. Birleşik Krallık, bir önceki yıla göre vizesiz erişilebilen destinasyon sayısını artırarak 191 destinasyonla dördüncü sıraya yükselmiştir. Avustralya ve Yeni Zelanda pasaport sahipleri ise 189 vizesiz destinasyonla altıncı sıraya yerleşmişlerdir. ABD ise vize gerektirmeyen 188 destinasyonla yedinci sıradaki yerini korumaktadır. Bu arada, Birleşik Krallık ve ABD, 2014 yılında endekste birinciliği paylaşıyorlardı.

Türk pasaportunun gücü de artmıştır. 2023 yılında Türk pasaportuyla gidilebilen ülke sayısı 116 iken, 2024'te bu sayı 118'e yükselmiştir. Bu gelişme Türk vatandaşları için vizesiz seyahat imkanlarının genişlediğini göstermektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) son 10 yılda en fazla yükselen ülke olma özelliğini sürdürmektedir. Vatandaşlarına 2014'ten bu yana vizesiz gidilebilecek 106 yeni destinasyon ekleyen BAE, sıralamada 44 basamak birden atlayarak 11. sıraya yükselmiştir. Ukrayna ve Çin, son 10 yılda sıralamalarını en çok geliştiren ilk 5 ülke arasındadır. Ukrayna, geçtiğimiz yıl iki sıra birden atlayarak 32. sıraya yerleşmiştir, Çin ise vizesiz erişim sağlayabileceği 85 destinasyonla 62. sırada yer almaktadır. Rusya ise son 10 yılda 24 yeni destinasyon kazanmış olmasına rağmen, vizesiz puanı ve sıralaması 2017'den bu yana neredeyse değişmemiştir ve şu anda 119 destinasyona erişimle 51. sırada bulunmaktadır.

Türk pasaportu sahipleri için vizesiz seyahat imkanlarının artması, uluslararası seyahatlerde daha fazla olanak sunmaktadır. Bu gelişme, Türk vatandaşlarının dünya genelinde farklı kültürleri keşfetmelerine ve iş olanaklarını genişletmelerine yardımcı olabilir.

Muhabir: H. ibrahim Yel