Tokat'ta bolca yetişen ve tezgahlarda yerini alan madımak otu, geçen yıl 30 TL'den satılırken bu sezon fiyatı 60 TL'ye çıktı. Tokat'ın plaka numarası olan 60'ı fiyatta gören vatandaşlar, "Madımakta plakayı bulduk" esprileriyle duruma tepki gösteriyorlar.
Madımak Otunun Faydaları
Sağlık Bakanlığı tarafından tıbbi bitki listesine alınan madımak otu, 2024 yılı hasat sezonuna girdi. Farklı bölgelerde çorba ve yemek olarak tüketilen madımak, A, C, E ve K vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, magnezyum, ve demir gibi mineraller içeriyor. Tokat'ta bolca yetişen madımak otu, vatandaşlar tarafından doğal bir şifa kaynağı olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, madımak otunun Bakanlık tarafından tescillenmesi, Tokat için gastronomik önemini daha da artırdı.
Tokat'ın Yöresel Lezzeti: Madımak Yemeği Tarifi
Malzemeler:
- 1 kg madımak
- 200 gr kıyma veya pastırma
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı çemen
- 1 su bardağı kalın bulgur
- 2 diş sarımsak
- Kimyon
- Karabiber
- Kırmızıbiber
Hazırlanışı: Madımaklar temizlenip yıkanır ve suyu süzülür. İnce ince doğranan madımaklar, tereyağında eritilmiş soğan ve kıyma ile kavrulur. Bulgur, çemen, ezilmiş sarımsak ve baharatlar eklenir. Yeterince su ilave edilip, madımaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.