Başıboş sahipsiz hayvan sorununun artık sadece bir hayvan refahı, hayvan konusu olmaktan da çıkarak bir kamu güvenliği tehlikesi haline geldiğini söyleyen Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, Ankara'da bir çocuğun sokak köpeği saldırısında ağır yaralanmasının ardından sahipsiz hayvanlar konusunda izlenecek yol haritasını anlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili artan şikâyetlerin farkındayız. Önceki gün Ankara'da bir evladımızın ağır yaralandığı elim hadise yüreğimizi dağladı...Bu sorunu inancımız, kültürümüz ve şefkat medeniyetimizin bize vazettiği ilkeler çerçevesinde mutlaka çözüme kavuşturacağız" açıklamasına değindi. Sahipsiz hayvan sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğine değinen Karyağdı bu konu ile ilgili tüm kişi ve kurumların bir araya gelerek bir yol haritası oluşturulması gerekliliğini bildirdi.

Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, her yerde hayvan beslemenin, köpek maması koymanın tehlikesine dikkat çekti. Veteriner Hekim ve Oda Başkanı Karyağdı, "Köpeğin bir özelliği var. Sokakta yaşam köpek, mama gördüğü yerleri doğası gereği sahiplenmeye başladığını o nedenle Oradan geçen her şeye saldırmaya başladığını bildirdi. Bu nedenle her alanda gelişigüzel besleme yapılmasının çevre kirliliğinin yanında bu şekilde sokak hayvanlarının koruma alanlarında oluşmasına neden olabileceğini ve saldırıların olabileceğini bildirdi. Karyağdı “Bunların engellenmesi lazım. Besleme odakları, sadece belirlenen yerler de yapılabilmeli” dedi.

Sahipsiz sokak hayvanlarının saldırı olayları yanında yine kontrolsüz bu hayvanların hastalık taşıma risklerinin de olduğundan bahseden Karyağdı, özellikle kuduz, uyuz, parazit vakalara gibi birçok hastalık taşınma riskinin olduğunu belirtti. Çünkü hayvandan insana geçen onlarca hastalık olduğunu belirten Karyağdı tüm bunların üst üste geldiğini ve bir an önce bu konuda çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE'DE 297 BELEDİYE BARINAĞI VAR

Oda Başkanı “Aslında çözüm var ve belli bu çözümün bir an önce ve her noktada yapılması gerekmekte” derken Türkiye'de 297 tane belediye barınağı olduğunu ve bu sayının az olduğunu söyledi. Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre; Türkiye'de 5 milyon-8 milyon arasında sahipsiz hayvan olduğu öngörülüyor. Yani her 10 kişiye bir hayvan düşecek şekilde sahipsiz hayvan var. Sahipsiz hayvan kaynağının bir noktasında sahipli hayvanlar. Sahiplenilen hayvanlar ya terk ediliyor veya yavruları fazla geldiği için bırakılıyor. Bunların önlenmesi gerekiyor. Artık tarım Bakanlığı tüm kedi köpeklerin çiplenerek takip edilmesini sağlıyor ama henüz tüm hayvanlarda çipleme tamamlanmadı. Tarım Bakanlığı son verilerine göre; sanırım 900 bin civarında köpek çiplenmiş. 6 milyon köpek var geri kalanının da bir an önce çiplenmesinin tamamlanması gerekiyor. Bu şekilde gerçek hayvan varlığını ortaya çıkarır ve ileriye dönük yapılması gereken ne varsa en doğru yöntemi ortaya koyarız” dedi.

Çipleme konusunun yanında aşılama ve periyodik takip konusuna değinen Veteriner hekim Karyağdı, her yıl bu hayvanların kuduz aşıları, iç, dış parazitleri mutlaka yapılarak çevreye hastalık saçmamalarının sağlanması gerektiğini vurguladı.

BU HAYVANLARI ORMANLARDA TOPLAMAK DAHA VAHŞİ KÖPEK IRKLARI OLUŞTURABİLİR

Tokat'ta belediye barınaklarının sadece Tokat Merkez, Turhal, Erbaa ve Niksar'da var olduğunu söyleyen Karyağdı, sahipsiz hayvanlarla ilgili bazı önerilere değindi: “Belediyelerin barınak sayısı ve kapasiteleri yetersiz. Ancak ilimiz tüm Türkiye’ye örnek bir proje geliştirdi ve tüm belediye ve il özel idaresinin ortaklığında Sahipsiz Hayvan Koruma Birliği ilimizde kuruldu. Bu birlik vasıtası ile sahipsiz hayvanlara yönelik tüm iş ve işlemler ayrıca yürütülecektir.

Bazı kesimlerin Hayvanların ormanlarda dişi ve erkekleri ayırarak ayrı alanlarda toplanması gibi önerilerin hayvan doğası gereği doğru olmayacağını söyleyen Karyağdı, böyle bir durumda hayvanlar arasında çeteleşme olacağına ve birbirlerini parçalama riski ortaya çıkacağına dikkat çekerek “Kısırlaştırma yapmadan bu yöntemi savunanlar var. Ne hayvandan ne de hayvan içgüdüsünden habersiz olduklarını düşünüyorum bu kişilerin. Doğası gereği tamamen kontrolsüz çiftleşmenin de oluşması durumunda böyle bir durumda daha vahşi köpek neslinin ortaya çıkması bile mümkün olacaktır” dedi.

Editör: Haber Merkezi