Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye genelindeki ortaokul ve liselerde 3.500 yenilikçi sınıfın kurulumuna başlıyor! 3D yazıcılar ve robotik kodlama kitleriyle donatılan sınıflar, dijital teknolojileri etkin kullanımı ve öğrenci merkezli aktif öğrenme süreçlerini destekleyecek. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye'nin dört bir yanındaki ortaokul ve liselerde eğitimde bir devrim yaratmayı hedefliyor. Bu kapsamda, 3.500 okulda "yenilikçi sınıfların" kurulmasına yönelik kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Yapılan açıklamaya göre, bu yenilikçi sınıflar, 21. yüzyıl becerilerini desteklemek amacıyla dijital teknolojilerin işbirlikçi ve ortak çalışma alanlarında etkin kullanıldığı öğrenme ortamları sunacak.

Bu sınıflar, son teknoloji yüksek hızlı baskı özelliğine sahip 3 boyutlu yazıcılar ve kodlama eğitimine destek olmak amacıyla 10'ar adet robotik kodlama kitleri ile donatılacak. Yenilikçi sınıfların kurulumu, öğrencilerin dijital dünyada var olabilen beceri ve yetkinliklerini geliştirmeyi hedefliyor.

MEB'in belirlediği plana göre, tüm illerde mevcut 1.500 bilişim teknolojileri laboratuvarı yenilenecek ve yenilikçi öğrenme ortamları modeli temel alınarak 1.500 yeni bilişim teknolojileri laboratuvarı kurulacak. Ayrıca, 500 okulda teknolojik ekipmanlarla zenginleştirilmiş esnek ve modüler tasarımda oluşturulacak yenilikçi sınıflar, tüm derslerde öğrenim kazanımlarıyla uyumlu olarak öğrenci merkezli aktif öğrenme süreçlerinin desteklenmesi amacıyla kullanılacak.

Bu sınıfların tasarımı ve kurulumu, yenilikçi eğitim yöntemlerini ve öğretim programlarında yer alan becerileri, yetkinlikleri ve kazanımları destekleyen dijital teknoloji ekipmanlarını entegre edecek şekilde planlandı. Bu adımlarla, MEB, öğrencilerin geleceğe hazır olmalarını sağlamak ve eğitimde teknolojinin sunduğu imkanlardan en üst düzeyde faydalanmalarını hedefliyor.

Muhabir: Burhan Arar