Ankara'da 10 yaşındaki Tunahan'ı, Rize'de 12 yaşındaki E. B.'yi hastanelik eden başıboş köpek saldırıları sokaklara bırakılan mama konusuna dikkatleri çekti. Tunahan'ın babası 'Köpek mama gördüğü yeri sahiplenir" diyerek oğlunun saldırıya uğradığı yere bırakılan mamalara isyan ederken uzman bir isim 'mama' konuya açıklık getirdi.

Başıboş sahipsiz hayvan sorunu artık sadece bir hayvan refahı, hayvan konusu olmaktan da çıkarak bir kamu güvenliği tehlikesi haline geldi. Sahipsiz sokak hayvanları hakkında nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiğini anlatan Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, Ankara'da başı boş köpek saldırısı sonucu ağır yaralanan 10 yaşındaki Tunahan'ın ailesinin isyan ettiği mama konusuna da değindi.

Tunahan'ın saldırıya uğradığı yere mama bırakılmasına tepki gösteren babası Halil Yılmaz, mama bırakılan yeri köpeğin sahipleneceğini söyledi ve oğlunun da böyle bir durum sonucu köpek saldırısına maruz kaldığını anlattı. Benzer bir olay da Rize'de dün yaşandı. 12 yaşındaki E.B. besleyip sevdiği sokak köpeğinin saldırısı sonucu iki kolundan yaralandı.

Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı Tunahan'ın babasının isyan ettiği mama konusunda önemli bilgiler paylaştı. İşin uzmanı Veteriner Hekim ve Oda Başkanı Karyağdı, hayvan psikolojisine dikkat çekti.
ACİL KISIRLAŞTIRMA KAMPANYASI BAŞLATILMALI
Başı boş sokak hayvanlarının yol açtığı ısırık, trafikte can güvenliği riski gibi konulara değinen Oda Başkanı Sami Karyağdı, çözüm için "Acil kısırlaştırmayla ilgili bir kampanya başlatılması lazım. Yani Türkiye geneli bir eylem planı olmalı. 5199 sayılı Kanunun net ve güzel işletilmesi gerek. Hala birçok belediyede veteriner işleri müdürlüğü yok ya da veteriner hekim yok. Veteriner hekim istihdamı yapılmayan başında veteriner hekim olmayan bu müdürlüklerle nasıl çözüm üretilebilir ki. Kanun hükümlerinden bir tanesi barınak yapma zorunluluğuydu. Ancak tek zorunluluk bu olmamalı kısırlaştırma zorunluluğu verilmeli. Barınak kapasitesinin belli bir oranı kadar kısırlaştırma zorunluluğu olmalı. Barınak yapma şartı olmayan belediyelerin yakalama ekipleri olmalı ve bunlar hayvan yakalayıp en yakın barınakta kısırlaştırma yaptırma zorunluluğunu bilmeli” dedi.

"KÖPEK MAMA GÖRDÜĞÜ YERİ SAHİPLENİR VE YERİMİ KORUYORUM İÇGÜDÜSÜYLE SALDIRIR"
Sağda solda her yerde hayvan beslemenin, köpek maması koymanın tehlikesine dikkat çeken Karyağdı şöyle devam etti: "Köpeğin bir özelliği var. Sokakta duran köpek, mama gördüğü yerleri sahiplenmeye başlar. Oradan geçen her şeye saldırmaya başlar. Kendi yerimi koruyorum, içgüdüsüyle yeri gelir çocuğa da saldırır, ordan geçen büyük bir insana da saldırabilir, çünkü onun amacı orada beslendiği odağı koruma. Bunların engellenmesi lazım bana göre. Besleme odaklı, sadece belirlenen yerler de yapılabilmeli. Şimdi her sokak her hayvanın olmamalı. Her hayvan için de özel besleme alanları belediyenin, hıfzısıhhanın, veteriner işlerinin bir araya gelip belirlediği besleme odaklarının haricinde hayvan da beslenmemeli. İnsanların yürüdüğü, gezdiği çocukların okul güzergahının olduğu yerleri sen bir köpeğin besleme odakları haline getirirsen, dolayısıyla o köpek orayı savunmak zorunda hisseder kendisini. Gelen yabancı her şeye karşı savunma içgüdüsü geliştirir. Hayvan severlerin faaliyetleri dernek olsun olmasın bir standardizasyona getirilmeli.”

Editör: Haber Merkezi