Türkiye'de Nisan ayında enflasyon adeta tırmandı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 69,80 artış gösterdi. Aylık bazda ise artış yüzde 3,18 olarak kaydedildi. Bloomberg HT anketlerine göre kurumların beklentisi, yıllık artışın yüzde 70'i aşması yönündeydi ve bu beklenti karşılandı. Çekirdek enflasyonda ise yeni bir rekor kırılarak yüzde 75,81'e ulaşıldı.

Aylık Artışta Öne Çıkanlar:

Nisan ayında alkollü içecek ve tütün grubu aylık bazda en yüksek artışı gösterdi. Bu grubu lokanta ve oteller ile giyim ve ayakkabı izledi. Sağlık grubu ise en düşük artışı kaydetti.

Yıllık Artışta Liderler:

Yıllık bazda en yüksek artış eğitim grubunda yaşandı. Eğitimi, lokanta ve oteller ile ulaştırma izledi.

Üretici Enflasyonu da Hızlanıyor:

Üretici fiyat endeksinde de hızlanma dikkat çekiyor. Nisan ayında yıllık üretici enflasyonu yüzde 55,66'ya ulaşırken, aylık artış yüzde 3,60 seviyesine çıktı. Tütün ürünleri bu dönemde aylık bazda en yüksek artışı kaydetti.

Uzman Yorumları:

Emekli maaşını o bankaya taşıyacaklara 24 bin TL Emekli maaşını o bankaya taşıyacaklara 24 bin TL

Coface Türkiye ve Orta Doğu Ekonomisti Seltem İyigün, enflasyon verilerini değerlendirirken, gıda fiyatlarındaki ciddi artışa dikkat çekti. İyigün, enflasyonda zirvenin Mayıs ayında yüzde 74'e ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Memur ve Emekli Zamları Netleşiyor:

Nisan ayı enflasyon verileri, milyonlarca memur ve emeklinin alacağı zam miktarını belirlemeye yardımcı oldu. Dört aylık enflasyon farkı da bu çerçevede değerlendirildi. İşçi emeklilerinin alacağı zam oranı yüzde 18,72 olarak belirlenirken, memur ve memur emeklilerinin zammı yüzde 13,5 oldu.

İşyeri Kiralarında Zam Beklentisi:

Nisan ayı enflasyon verileri, Mayıs ayında işyeri kira artışlarını da etkiledi. Normal koşullarda kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama verisi de netleşti ve kira artış oranı yüzde 59,64 olarak belirlendi.

Editör: Haber Merkezi