Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı son veriler, Türkiye genelinde yağışların ciddi şekilde arttığını ortaya koydu. 1 Ekim 2025 ile 31 Mart 2026 tarihlerini kapsayan su ve tarım yılının ilk yarısında yağış miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87 yükseldi. Ortaya çıkan tablo, özellikle kuraklık endişelerinin yoğun konuşulduğu son yılların ardından dikkat çekici bulundu.
Uzun yıllar ortalamasına bakıldığında da artış göze çarpıyor. MGM verilerine göre Türkiye’nin 1991-2020 yıllarını kapsayan ekim-mart dönemi yağış normali 374,3 milimetre seviyesindeydi. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 250,2 milimetre olarak ölçülmüştü. Bu yıl ise ortalama yağış miktarı 468,8 milimetreye kadar çıktı.

Yağışlar birçok bölgede normalin üstüne çıktı
Raporda Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerinde yağışların hem mevsim normallerini hem de geçen yılın verilerini geçtiği belirtildi. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi öne çıktı. Bölgedeki yağış artışı yüzde 39 seviyesine ulaştı.
Öte yandan Ege ve İç Anadolu bölgelerinde de son 11 yılın en yüksek yağış miktarları kaydedildi. Tarım üretimi açısından kritik görülen bu gelişme, çiftçiler açısından olumlu yorumlandı.
Bazı illerde ise yağış artışı çok daha sert hissedildi. İzmir, Antalya, Balıkesir, Adana, Mersin, Diyarbakır, Siirt, Şırnak, Van ve Hakkari’de yağışların normalin yüzde 60 üzerine çıktığı bildirildi.
Antalya zirveye çıktı
İl bazlı değerlendirmede en fazla yağış alan şehir Antalya oldu. Kentte 6 aylık süreçte toplam 904,5 milimetre yağış ölçüldü. Mevsim normallerine göre en büyük artış ise yüzde 74 ile Şırnak’ta gerçekleşti.
Dikkat çeken bir başka ayrıntı da bazı şehirlerdeki tarihi seviyeler oldu. Ordu son 58 yılın en yüksek yağışını yaşarken, Ağrı’da son 38 yılın, Düzce ve Zonguldak’ta son 31 yılın en yüksek verileri kayıtlara geçti. İzmir ve Manisa’da ise son 27 yılın yağış rekoru görüldü.

Bazı şehirlerde düşüş yaşandı
Her ne kadar ülke genelinde tablo olumlu görünse de bazı kentlerde yağış düşüşü dikkat çekti. Kastamonu, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin çevresinde yağışların yer yer normalin yüzde 20 altına indiği açıklandı.
Rize ise mevsim normallerine göre yüzde 17’lik düşüşle en fazla azalış yaşayan şehir oldu. En az yağış alan il ise 199,5 milimetre ile Iğdır olarak kayıtlara geçti.
Uzmanlar, yağışlardaki artışın barajlar ve tarımsal üretim açısından önemli bir rahatlama sağladığını belirtirken, ani yağışların oluşturabileceği taşkın ve sel riskine karşı da dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.





