Tokat'ta halkın sevincini, hüznünü, sıkıntılarını, mutluluğunu motif motif işleyen folklorik değerlerimiz, Omuz halayı, Geyik oyunu, Ellik halayı, Çekirge oyunu, Tokat ağırlaması, Maşat Halayı ve Semah oyunu gibi daha onlarcası bulunan oyunlarımızın her birinin arkasında bir sosyal olgu yatıyor.
Yüzyıllardır bozulmadan günümüze ulaşan gelenek ve göreneklerimiz, yemek kültürümüz, giyim kültürümüz, folklorik değerlerimiz, günümüzde aynı hevesle yapılsa da zaman zaman bunlar eleştiri konusu haline de geliyor. Tokat'ta açılış, ve kutlamalar başta olmak üzere bir çok etkinlikte yer alan folklor gösterileri ilgiyle izlenirken yöresel folklor dansları aynı zamanda folklor kıyafetleriyle bir bütün olarak görülür.
Bu Görüntü "Altı Kaval Üstü Şişhane" Sözünü Hatırlattı!
Ancak bazen okulların folklor gösterilerinde yöresel folklor kıyafetlerine gereken özen gösterilmediği gözlerden kaçmıyor. Tokat’ta “2025 Aile Yılı” Etkinliklerinde gösteri yapan Halk Oyunları ekibinin yöresel halk oyunları kıyafetlerinin altına giydikleri spor ayakkabılar hoş bir görüntü oluşturmadı. Gösteri esnasında görsel estetiği bozan görüntü "Altı Kaval Üstü Şişhane" dedirtti. Gösteri ekibine neden folklor kıyafetine uygun yöresel tarzda çarıklar giydirilmediği ise merak konusu oldu. Daha önce de bu tarz görüntülerin zaman zaman yaşandığı görülürken yetkililerin bu konuda daha özenli olması gerektiği belirtildi.
Orjinal kıyafetinde çarık ve çoraplar bu şekilde yer alıyor.