Küresel ve yerel piyasalarda zeytinyağı fiyatlarındaki sürdürülemez yükseliş, endüstri profesyonelleri ve tüketiciler arasında ciddi endişelere neden olurken, Aydın Ticaret Borsası'ndan dikkat çeken bir tahmin geldi.

Türkiye'nin en verimli zeytinyağı üretim bölgelerinden biri olan Aydın'da, beklenen kuraklık koşulları hem yerel hem de dünyadaki zeytin üretimini bu sene olumsuz yönde etkiledi. Önceki sezon İspanya ve İtalya'da yaşanan üretim düşüklüğü, fiyatları yukarı çekti. Üreticiler ve tüketiciler, bu durumu endişeyle izliyor.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, yaptığı açıklamada, zeytinyağı fiyatlarının ton başına 10 bin dolara çıkmasını beklediklerini söyledi. Çondur, İspanya'da devam eden kuraklığın ve bu ülkelerdeki üretim beklentilerinin düşük olmasının, zaten 8 bin 400 euroya (yaklaşık 9 bin 250 dolar) ulaşan fiyatların daha da artmasına neden olabileceğini belirtti.

Aydın bölgesi, dökme zeytinyağı ihracat yasağına tepkisini dile getiriyor. Çondur, ihracat yasağının her türlüsüne karşı olduklarını ve bu konudaki görüşlerini ilgili mercilere ilettiklerini ifade etti. Ambalajlı zeytinyağını değerli bir şekilde satma arzusuna da değinen Çondur, Avrupa'da rekolte düşüşlerinin Türkiye için bir fırsat olabileceğini sözlerine ekledi.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı, Türkiye'de kuraklık sebebiyle güncel fiyatların daha da artmasını beklediklerini ve fiyatların 300 Türk Lirasını geçmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Bu yıl düşük üretimin, geçen yılki ticaret açığını kapatma şansını da azalttığını ve Türkiye'deki tüketicilerin zeytinyağını ucuza tüketemeyeceğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi