Köy okullarında öğrenci az olması nedeniyle okulların çoğu kapalı.
Taşımalı eğitimde, 30 km’den yakın okullarda lise öğrencilerini taşımıyoruz.
Tasarruf tedbirleri kapsamında öğrencinin servisinden, boğazından, okulundan kısıtlamalar yapıldı.
Türkiye’de 750 bin civarında ilkokul ortaokul seviyesinde öğrenci var taşımalı eğitim kategorisinde.
Öğrenci sayısının az olduğu gerekçe olarak sunularak köy okullarının kapatılmasının yanlışlığını, uzun vadede hep beraber yaşayacağız.
Özellikle kız öğrenci şehre okumak için geliyorsa taşımalı ve yurtta kalmasına karşı olan veliler malını davarını satıp şehre göç ediyor.
Bu dönem Tahtoba köyünden iki aile kız çocuklarını okutmak için koyunlarını satıp Tokat’a göç etti
Bakanlığın tasarruf tedbirleri kapsamında 30 km”den az köylerde ki öğrencileri taşımalı eğitim kapsamına almaması ile Tahtoba Köyündeki öğrenciler kendi imkanları ile Tokat’ta ki okullara gelmek zorunda kaldılar.
Tokat’ta eğitim yöneticileri inisiyatif alıp yakın köy okullarında ki öğrencileri taşımalı eğitim kapsamında servisle almadılar.
Bizim bölgemizden bir araştırma yapayım dedim. İlk ve ortaokul öğrencileri Çamlıbel’e ve Artova’ya taşımalı eğitim kapsamında servislerle taşınıyor.
Tokat’ta ki liselere ayrı ayrı servislerle Avşarağzı köyünden 3 öğrenci, Çubuklu Köyünden 5 öğrenci, Bedirkale Köyünden 10 Öğrenci, Madas ve Boyunpınar’dan da aynı sayıda öğrenciler Tokat’a taşınıyor.
Servisler boş geliyor ama Tahtoba Köyünde ki öğrencileri almıyor. Suçları ise 30 km’den az şehre yakın olması. Tahtoba Tokat’a 14 km.
Bu plansızlık, duyarsızlık yüzünden Tahtoba Köyünden 17 öğrencinin kız olan ikisi ailesi ile birlikte Tokat’ta taşınıyor.
Siz olsanız liseye giden kız çocuğunuzu her gün haberler deki kız çocukların başına gelen haberleri izlerken yurda veririmsiniz?
Bakanlık 30 km’den az öğrencileri taşımalı kapsamının dışına çıkarmış ama yine de planlama hakkını şehrin eğitim yöneticilerine vermiş.
Bizim bölgemizi ve Türkiye’yi ilgilendiren taşımalı eğitimin getirdiği büyük sorunları da yaşıyoruz.
Milli Eğitimin uyguladığı taşımalı eğitim üzerine araştırmaları ve anketleri okudum.
Bilimsel yapılan araştırmaların tamamında taşımalı eğitimin öğrenciye, veliye ve öğretmene fayda sağlamadığını söylüyor.
Serviste yaşanan sorunlar, yemek sorunları, öğrencinin okulu kendi okulu olarak görmemesi, eğitim öğretim ekipmanlarını yanında taşıyamaması, öğretmenin öğrenciye karşı sorumluluk almaması, velinin öğrenciyi takip edememesi, öğretmenin veli ile irtibatının olmaması gibi sorunlar var.
Köylerdeki çocuklar çok erken saatlerde yollara düşerek evlerinden kilometrelerce uzaktaki okullarda eğitim görüyor. Okulsuz ve öğretmensiz kalan köylerdeki aileler ise çocuklarının bu zorluğu yaşamaması için şehirlere göç ediyor.
Sorunların çözümü için atıl durumda olan köy okullarının bir an önce açılması lazım, köy okullarına ayrılacak bütçenin taşımalı eğitimden daha az olduğu da araştırmalara yansıyor.
Köyde insan kalmayınca tarım ve hayvancılık bırakılmaya başlandı. Köyden şehre göçün bitirilmesi için de köy okulları açılmalı. Emin olun tersine göç yaşanacak. Köylerde şu an sadece camilerde imamlar var.
Ülkemizde Öğretmen sorunumuz yok. Atanmamış yüz binlerce öğretmen var, eskiden olduğu gibi köy okullarında seve seve çalışacaklardır.
20-30 bin ilkokul öğretmeninden bahsediyoruz. Zaten bu kadar öğretmenimiz atanmayı bekliyor. Taşımalı eğitime ayrılan bütçe buraya aktarılabilir. Taşımalı eğitimden çok daha ucuza mal olacaktır. Bu konuya hem köylüler hem de çocuklar ve öğretmenler sevinecek.
Öğretmenin tarımdan kültüre, ekonomiden köyde yapılacak birtakım projelere kadar yol gösterici bir kimliği var ayrıca.
Dünyada hâlâ birçok ülkede birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılıyor. 1980’li yıllarda bizim köyde birleştirilmiş sınıflarda okumadık mı?
Taşımalı eğitimin "başarı" açısından olumlu sonuçlar ortaya koymadığı da yapılan araştırmalarla ortaya çıktı.
Ayrıca eğitimden tasarruf olurmu diyebiliriz zaten taşımalı eğitim tasarruftan öte yüksek giderlere sebep veriyor.
Biz önce Tahtoba Köyünde ki planlama krizini bitirerek, taşımalı eğitimde yaşadığımız sorunları çözmemiz lazım.
En önemlisi öğrenciyi veliyi köyde yaşayacak okul ve ortamları devlet olarak sağlamamız gerekiyor.
Vesselam.