Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen Karayolları Trafik Kanunu değişikliği, milyonlarca sürücüyü ilgilendiren yeni kuralları beraberinde getiriyor.
Aday sürücüler için ehliyet iptali şartları netleşti
Yeni düzenlemeyle birlikte ilk kez sürücü belgesi alanlar ile ehliyeti daha önce iptal edilip yeniden almaya hak kazananlar, iki yıl boyunca aday sürücü statüsünde değerlendirilecek. Bu süre içinde yapılan belirli trafik ihlalleri, sürücü belgesinin tamamen iptal edilmesine neden olabilecek.
Kanuna göre aday sürücülük döneminde sürücü belgesinin geçici olarak geri alınmasını gerektiren ihlallerin üç kez tekrarlanması, toplam 75 ceza puanına ulaşılması veya araç sınıfı fark etmeksizin 0,20 promilin üzerinde alkollü araç kullanılması halinde ehliyet iptal edilecek. Böylece özellikle yeni sürücüler için trafik kurallarına uyum çok daha kritik hale gelecek.

Üç kez tekrarlanan bazı ihlaller doğrudan iptal sebebi olacak
Kanun teklifi yalnızca alkol veya ceza puanıyla sınırlı kalmıyor. Trafikte sık karşılaşılan bazı kural ihlalleri de aday sürücüler açısından ağır sonuçlar doğuracak.
Buna göre dönüş kurallarının ihlal edilmesi, yayalara ilk geçiş hakkının verilmemesi ve emniyet kemeri gibi koruyucu sistemlerin kullanımına ilişkin hükümlerin üç kez ihlal edilmesi de sürücü belgesinin iptal edilmesine yol açacak. Düzenleme, özellikle trafik kazalarının azaltılması ve sürücü davranışlarının daha disiplinli hale getirilmesini amaçlıyor.
İptal edilen ehliyeti yeniden almak daha zor olacak
Ehliyeti iptal edilen aday sürücüler için yeniden belge alma süreci de önemli ölçüde değişiyor. Sürücü belgesini tekrar alabilmek isteyen kişilerin yeniden sürücü kursuna kayıt yaptırması ve tüm sınavları başarıyla tamamlayarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekecek.
Bunun yanında psikoteknik değerlendirme ile psikiyatri uzmanı muayenesinden geçilmesi zorunlu olacak. Adayların sürücülük yapmalarına engel bir sağlık durumunun bulunmadığını belgelemeleri istenecek. Ayrıca kanun kapsamında kesilen tüm idari para cezalarının ödenmiş olması ve varsa bekleme sürelerinin tamamlanması da yeniden ehliyet başvurusu için aranan şartlar arasında yer alacak.

Düzenleme Resmi Gazete'nin ardından yürürlüğe girecek
TBMM Genel Kurulu, Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin ilk maddelerini kabul ederek önemli bir aşamayı geride bıraktı. Kanun teklifinin kalan maddelerinin de yasalaşmasının ardından düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Yeni uygulamayla birlikte trafik zabıtası, kanunda belirtilen yetkiler çerçevesinde sürücü belgesinin geçici olarak geri alınması veya iptal edilmesine ilişkin işlemleri yürütecek. Düzenlemenin temel hedefi ise trafik güvenliğini artırmak ve kural ihlallerini caydırıcı yaptırımlarla azaltmak olarak öne çıkıyor.




