Avrupa'daki otomobil pazarında bu yıl ilk kez bir düşüş gözlendi. Elektrikli araç satışlarındaki büyük düşüş dikkat çekerken, hibrit otomobiller pazarın parlayan yıldızı oldu.

Elektrikli Araçlarda Düşüşün Nedenleri

Son zamanlarda Avrupa'da elektrikli araçlara yönelik teşviklerin sona ermesi ve yetersiz şarj altyapısı gibi sorunlar, bu araçlara olan ilgiyi olumsuz etkiledi. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, Mart 2024'te elektrikli otomobil satışları yüzde 11.3 oranında azalarak 134 bin adede geriledi.2347817 620X349 Tokat Haber

Ülkeler Arası Farklılıklar

Belçika ve Fransa'da elektrikli otomobillere olan talep çift haneli oranlarda artarken, Almanya'da yüzde 28.9 gibi önemli bir düşüş yaşandı. Bu farklılıklar, ülkelere göre değişen teşvik politikalarının ve altyapı yatırımlarının sonuçlarını gösteriyor.

Hibrit Araçlara Artan İlgi

Hibrit otomobiller, Mart 2024 itibarıyla yüzde 12.6'lık bir artışla pazar paylarını yüzde 24.4'ten yüzde 29'a çıkardı. Özellikle plug-in hibrit modellerdeki yüzde 6.5'lik düşüşe rağmen, hibrit araçlar genel olarak büyük bir ilgi görüyor.

Yakıt Türlerinin Geleceği

Benzin ve dizel araçların pazar payı yüzde 50'nin altına düştü. Benzinli araç satışları yüzde 10.2, dizel araç satışları ise yüzde 18.5 oranında azaldı.

Yapay Zeka, Medya Çalışanlarını Nasıl Etkiledi? İşte O araştırma Yapay Zeka, Medya Çalışanlarını Nasıl Etkiledi? İşte O araştırma

Gelecek Beklentileri

Çin'den gelen modellerin etkisiyle elektrikli araç fiyatlarının düşmesi bekleniyor. Ayrıca, batarya teknolojilerine yapılan yatırımlar ve menzil artışları, şarj altyapısının geliştirilmesiyle birleştiğinde, elektrikli araç satışlarının yeniden artışa geçmesi öngörülüyor.

 

Muhabir: Halil İbrahim Yel