Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Şahinler köyünün muhtarı Cemal Karakişi köylerine hizmet gelmediğini iddia ederek Tokat'ın Erbaa ilçesine bağlanmak istediklerini açıkladı.

Köylerinde yeterince hizmet alamadıklarını iddia eden köy muhtarı Amasya'daki yetkililerin köyle ilgilenmediklerini, söz verilmesine rağmen yollarının yapılmadığını ifade etti. Yetkililerin köyle ilgilenmemesi halinde referandım için gerekli hazırlıkları hemen başlatacaklarını belirten muhtar şöyle dedi: ”Başkan Karagöl bizlere Erbaa karayolundaki kavşaktan itibaren 6 kilometrelik yolu asfalt yaptıracağını, 4 kilometrelik içme suyu isale hattını çözeceğini söyledi. 6 kilometrelik yolumuzun yaptırılacağı sözü verilmesine rağmen bu yıl yine atlatıldık ve 1.5 kilometrelik stabilize ile geçiştirildik. Erbaa Belediye Başkanımız sayın Karagöl’ü köyümüze davet ettik. Köy halkı ve heyet olarak kendisiyle görüşeceğiz. Yetkililer köyümüzle ilgilenmezlerse referandum için gerekli prosedürleri hemen başlatacağız.”

Türkiye Barolar Birliği Ziyaretinde Tokat'ta yer aldı Türkiye Barolar Birliği Ziyaretinde Tokat'ta yer aldı

Şahinler köyü Erbaa ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yaklaşık 3 kilometre uzağında ise Erbaa ilçesine bağlı Tanoba beldesi yer alıyor.

PEKİ MÜMKÜN MÜ?

Bir yerleşim yerinde birleşme ve katılma talepleri için referandum yapılabiliyor. Ancak il sınırlarının değişmesine yol açabilecek bir katılım İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 5393 Sayılı Kanunun 8 inci Maddesi Hükümlerinin Uygulaması Hakkındaki 2021 tarihli yazısında şöyle deniliyor:

İlçe mülki sınır değişikliğine sebep olacak katılma talebi başvurularında öncelikle 5393 sayılı Kanunun 8 inci maddede yer alan hükümler çerçevesinde işlem tesis edilmesi gerektiği, akabinde 5442 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde sınır değişikliği işlemlerinin değerlendirmeye alınması için işlemleri tamamlanan katılma talebi dosyasının incelenerek İçişleri Bakanlığına iletilebilmesi amacıyla Bakanlığımıza gönderilmesi gerektiği Değerlendirilmektedir.

Editör: Haber Merkezi