Çanakkale Savaşları Atatürk ve Balkanlar Bölgesi Uzmanı olan Tokatlı Yazar-Senarist Melih Asaroğlu, Yunanistan'ın Ege Trakyası'ndaki Meriç vilâyetinin merkezi olan bir liman şehri olan Aleksandroupoli yani Dedeağaç'ta bir tur yaptı. 

Dedeağaç'ı tanıtan bir de video yayınlayan Asaroğlu, Aleksandroupoli'teki Türk nüfusa dikkat çekerken Yunanlılardan daha çok Türk bulunduğnu özellikle İstanbul plakaların yoğunlukta olduğunu çünkü İstanbulluların özellikle haftasonları eğlenmek için burayı tercih ettiğini anlattı.

Melih Asaroğlu, 1970'li yıllarda İstanbul Beyoğlu'ndaki bozulmamış  Türk-Rum kültürünü burada tavernalarda yaşayabilme imkanı olduğunu ve Türkçe-Yunanca şarkılar eşliğinde eğlenildiğini anlattı. 
Öte yandan Çanakkale Savaşları Atatürk ve Balkanlar Bölgesi Uzmanı olan Tokatlı Yazar-Senarist Melih Asaroğlu, Aleksandroupoli'te bir kahve dükkanını ziyaret ederek burada Türk-Yunan Kahve takası yaptı. Gezilerinde o yörenin kahveleri tattığını belirten Asaroğlu, "Onlarda bizim kahvemizi tatsın istedim" diyerek kahve takası yaptı. Aroma Kafepolio adlı markayı ziyaret eden Asaroğlu marka sahibi ile Tokat Öncü marka Türk kahvesini takas etti. O anları video olarak paylaşan Asaroğlu'nun bu kültür turu beğeni aldı. 
ALEKSANDROUPOLİ (DEDEAĞAÇ) HAKKINDA
İpsala Gümrük Kapısı'ndan 30 dakika yani yaklaşık 40 km  kadar uzaklıkta yer alan yerleşim biriminde kentin en işlek caddesi "Dimokratias". Cadde üzerinde birçok kafe, banka ve alışveriş dükkânı bulunuyor. Çağdaş dönemde Dedeağaç şehri, "Dedeağaç" adıyla bir balıkçı köyü olarak Osmanlı İmparatorluğu döneminde XIX. yüzyılda kurulmuş. Kuruluşu sebebiyle, Dedeağaç'ın adı Bulgarca, Makedonca gibi birçok civar dilinde Dedeagaç şeklinde. 1920'ye dek Yunancada da şehrin adı Dedeagaç (Δεδεαγάτς) şeklinde olmuştur. 1920 yılında Yunanistan kralı Aleksandros'un şehri ziyareti sonrasında şehrin Yunanca adı Aleksandrupoli (Αλεξανδρούπολη) olarak değiştirilmiş. Kral I. Aleksandros Trakya’nın Yunanlar tarafından işgal edilen yerlerini gezerken 8 Temmuz 1920’de uğradığı Dedeağaç’ta, Dedeağaç isminin Yunancada Aleksandropolis (Aleksandros’un şehri) olarak değiştirildiği ilan edilmiş. 

Erbaa'da Yaz Konserleri Tüm Coşkusuyla Sürüyor Erbaa'da Yaz Konserleri Tüm Coşkusuyla Sürüyor

Muhabir: Mihriban Koçaker