TBMM'de yaşanan hukuki gelişmelerin ardından CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği "hak ihlali" kararına karşı adalet nöbetine katıldı. Meclis'ten ayrılmadan 10 Kasım Anma Töreni'ni TBMM genel kurul salonunda düzenleyen Durmaz, hukuka açık bir darbe olarak değerlendirdiği süreci eleştirdi.

Durmaz, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulama yükümlülüğüne sahip olan Yargıtay'ın, Anayasa Mahkemesi'ni Anayasa'ya uymamakla itham etmesini şaşırtıcı buldu. "Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının herkesi bağladığına ve kesinliğine dair Anayasa'nın 153. maddesini fiilen mülga kılmaya yönelik bu irade, Anayasa'nın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine açık bir yargı darbesi niteliği taşımaktadır" dedi.

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını, millet egemenliğine, TBMM'ye ve hukuk sistemine açık bir darbe olarak değerlendiren Durmaz, AYM'nin vesayet makamı gibi davrandığına dikkat çekti. "TBMM genel kurul salonunu terk etmiyoruz, adalete, milli iradeye sahip çıkıyoruz. Yargı darbesine karşı CHP olarak ayaktayız. Anayasa'yı, TBMM'yi ve Anayasa Mahkemesi'ni yok sayan darbeci zihniyete karşı Cumhuriyet'imizin kazanımlarına sahip çıkacağız" diye konuştu.

Cumhuriyetin 100. yılında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümünde bu duruma dur demek için harekete geçtiklerini belirten Durmaz, "Gaflet ve dalalet içinde olanlara karşı Kuvayi Milliye ruhuyla kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz" şeklinde ifade etti. CHP grubunun olağanüstü toplantı kararı almasının ardından meclisi terk etmeme eylemi başlatarak adalet nöbeti tutan milletvekillerinden biri olan Kadim Durmaz, yaşanan süreci kamuoyuyla paylaşarak olaya dikkat çekti.

Muhabir: Haber Merkezi