Yeni yılın ilk saatlerinde, Pasifik Ateş Çemberi üzerinde bulunan Japonya, 7.5 büyüklüğünde şiddetli bir depremle sarsıldı. Japonya'nın orta bölgesinde, yerel saatle 16.10'da meydana gelen bu deprem, Anamizu şehrine 42 kilometre uzaklıkta gerçekleşti. 17 bin nüfuslu Anamizu ve 170 bin nüfuslu Takaoka, depremin etkilediği başlıca yerleşim birimleri arasında yer aldı.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) tarafından yayınlanan rapora göre, dokuz kilometre derinlikte meydana gelen deprem, Japonya'nın geniş bir bölgesinde hissedildi. Depremin etkisiyle birçok büyük otoyol trafiğe kapatıldı ve hızlı tren seferleri askıya alındı. Ishikawa kentinde yaklaşık 32 bin 500 evde elektrik kesintisi yaşandı ve bölgede birçok evin yıkıldığı bildirildi.

Japon yetkililer, depremin hemen ardından tsunami uyarısı yayınladı. Japon Meteoroloji Ajansı, olası tsunami dalgalarının yüksekliğinin 5 metreye ulaşabileceğini duyurdu. Noto bölgesini vuran deprem sonrası, NHK resmi televizyonu, tüm sakinlere acil olarak yüksek yerlere tahliye olmaları çağrısında bulundu. Yayımlanan tsunami haritasında, Japonya'nın batı kıyılarının neredeyse tamamı için uyarılar yapıldı. Mor renkle işaretlenen bölgelerde yüksek dalgaların vurması beklenirken, kırmızıyla işaretlenen yerlerde acil tahliye çağrısı yapıldı. İlk tsunami dalgalarının Wajima limanına ulaştığı ve 1,2 metre yükseklikte olduğu rapor edildi.