Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda uygulanan ve bazı eleştirilere konu olan "sınıf anneliği" sistemini kaldırdı. Bakanlık, bu kararı, velilerin aidat toplama, ders materyalleri için para talep etme ve derslere müdahale etme şikayetleri üzerine aldı. Öğretmenler ve bazı veliler ise, sınıf annelerinin okul işlerini kolaylaştırdığını belirtiyor. Ancak son zamanlarda, bir öğrenciyle sınıf annesi arasında yaşanan tartışma, bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesine yol açtı.

Sınıf Annesi Uygulaması Nedir?

Sınıf annesi olarak görev yapan kişiler, çocuklara okula uyum sürecinde ve beslenme saati gibi zamanlarda yardımcı olurken öğretmenin yerine velilelerle de iletişime geçerek bir nevi sekreterlik görevi de üstleniyordu.

Sınıf Anneleri Eleştirilerin Odağındaydı

Bazı veliler ve öğretmenler, sınıf annelerinin okuldaki işleri kolaylaştırdığını belirterek bu uygulamayı destekliyor. Ancak, sınıf annelerinin öğretmenlerin yetkilerini aştığı, Öğretmenler Günü'nde yüksek miktarlarda para toplamak suretiyle pahalı hediyeler aldıkları, öğretmenlerden kendi çocuklarına özel ilgi beklemeleri ve veliler arasında gruplaşma yaratmaları gibi konularda eleştirilere maruz kalıyorlar.

O görüntüler tepki çekmişti

Son zamanlarda, bir öğrenci ile sınıf annesi arasındaki tartışma dikkatleri çekti. Videoya yansıyan olayda, "Ben bu sınıfın sınıf annesiysem her şeyi bilmek zorundayım" diyen veliye, öğrencinin "Sınıf annesi sanki dünyanın ağası" şeklinde cevap vermesi büyük tepki topladı. Bu tartışma, sınıf anneliği uygulamasının yarattığı problemleri ve bu role dair farklı görüşleri ortaya koyuyor.