Mitinge Tokat Valisi Numan Hatipoğlu başta olmak üzere Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan, Cüneyt Aldemir ve Yücel Bulut, MEMUR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Ali Yıldız'In yanı sıra idari, siyasi ve sivil kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Mitingde Kuran-ı Kerim tilaveti ardından konuşmalar gerçekleştirildi.

BAŞKAN CEYLAN: TÜM DÜNYA İÇİN BÜYÜK BİR SINAV

Eğitim Bir Sen Tokat 1 Nolu Şube Başkanı Şaban Ceylan, İsrail'in Filistin'de yürüttüğü işgalci politikaları sert bir şekilde eleştirdi.

Ceylan, "Amerika ve Batı'nın desteğiyle arkasına alan İsrail, çocuk ve kadın katliamları yaparak hiçbir vicdan hesabına sığınmadan Filistinli kardeşlerimizi katletmeye devam ediyor. İşledikleri sistematik katliam, soykırım ve savaş suçları nedeniyle İsrail yöneticilerinin uluslararası ceza mahkemesi'nde yargılanması gereken bir rejimdir. Bu durum, uluslararası toplumların ve insanlığın sessiz kalması ve tepkisizliğiyle mümkün oluyor.

Filistin işgali sorunu, sadece bir insani ve ahlaki sorun değil, aynı zamanda tüm dünya için büyük bir sınavdır. Hamas'ın gösterdiği direniş, sadece İsrail'i çaresiz bırakmakla kalmamış, aynı zamanda Batı'nın medeniyet maskesini düşürerek altındaki haçlı barbarlığını ifşa etmiştir. Bu, bin yıl önce İslam topraklarını talan etmek için bir araya gelen Haçlı ordularının bugünkü karşılığıdır.

ABD, İngiltere ve Batılı ülkeler, İsrail'i gayrimeşru yollarla koruyup kollayarak şimdi savaş gemileri ve silahlarla desteklemek için geliyorlar. Gazze'de ABD uçak gemileri park etmiş durumda. Bu gemilerin bu bölgede ne işi olduğu sorusunu sormak gerekiyor. Bu gemilerin Gazze'ye karşı kullanılacağına dair herhangi bir garanti yok. Bu nedenle İsrail ürünlerine boykot çağrısı yapıyorum." dedi.

REKTÖR YILMAZ: KALICI BİR ÇÖZÜM GEREKİYOR

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Filistin'e destek amacıyla bir araya gelen kalabalığa hitap ederek şunları söyledi:

"Değerli sivil toplum gönüllüleri, Filistin davası için yürekleri yanmış değerli Tokatlılar, bugün burada Milli İrade Platformu Tokat Filistin Dayanışma Grubu olarak adalet, özgürlük ve insan hakları için bir araya geldik. Filistin halkının yıllardır yaşadığı adaletsizlik, soykırım ve zulmü protesto etmek için buradayız. Filistinliler, topraklarından zorla ayrılmak zorunda bırakılıyor, masum çocukların evleri başlarına yıkılıyor ve insan hakları sürekli çiğneniyor. Siyonist İsrail, milyonlarca sivili açlık, hastalık ve çaresizlikle mahkum ediyor.

Filistin haklı bir dava sürdürdüğü için insanlık vicdanının bir meselesi haline gelmiştir. Devletimiz, Filistin halkına yardım etmek ve uluslararası toplumu bu zulme son vermeye zorlamak için çaba gösteriyor. İsrail-Filistin sorununa kalıcı bir çözüm bulunması için diplomasi ve protestolarla uluslararası toplumu bilinçlendirmek için çalışıyoruz."

BAŞKAN EROĞLU: YAKTIKLARI ATEŞTE YANACAKLAR

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, İsrail'in zulmüne karşı olduklarını vurguladı ve İsrail ürünlerinin boykot edilmesi gerektiğini belirtti.

Başkan Eroğlu, "Yaktıkları ateşte yanacaklar. Biz insanlığın yanındayız." diyerek İsrail'in Filistin'deki işgalini ve zulmünü sert bir şekilde eleştirdi. İsrail ürünlerinin boykot edilmesi gerektiğini belirtti ve İsrail'in sonunun geleceğine inandıklarını ifade etti.

Filistin'in yalnız bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, "Eğer biz Filistin'i yalnız bırakırsak, değerli kardeşlerim, sen yalnız kalırsın. Eğer Filistin'i biz yalnız bırakırsak, ben yalnız olurum, biz yalnız oluruz. Bu nedenle Filistin'i yüzyıllardır ecdadımız nasıl yalnız bırakmadıysa, biz de asla yalnız bırakmayacağız." şeklinde konuştu.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyomühendislik Yükseklisans öğrencisi Gazzeli Ahmet Zidan da mitingde bir konuşma yaparak, ülkesi ile Türkiye arasındaki kuvvetli bağı anlattı.

VEKİL BULUT: “SAHTE ATATÜRKÇÜLERİN SORUNLARINI ÖNEMSEMEYİN”

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut'un konuşmasında, "Değerli Hemşehrilerim, bugün burada toplandık ve bir araya geldik. Bu topluluğun bir araya gelmesinin nedeni, vatanımızı korumak, ifademizi savunmak ve tarihimizdeki büyük olayları hatırlamaktır.

Öncelikle, dedelerimizin aziz hatıraları için bu meydanda bir araya geldik. Onlar, bilmedikleri diyarlara gidip şehit oldular ve isimsiz mezarlıklarda yatıyorlar. Ancak biz, onların mirasını sürdürmek ve Türk milletinin iffeti ve namusu için yaşamakla yükümlüyüz.

Bugün burada, dünya mazlumlarına ses olmak için toplandık. Filistin'den doğu Türkistan'a, Karabağ'dan Yemen'e, Bosna'ya kadar her yerdeki kardeşlerimize destek olmak istiyoruz. Unutmayın ki, tarihimizdeki büyük olaylar, bu topraklardan çıkan seslerle başladı. 15 Mayıs 1919'da Yunan ordusu İzmir'e çıkmaya çalıştığında, iç sesler buradan, Niksar'dan yükseldi. 16 Mayıs 1919'da Tokatlılar, Yunan ordusunun İzmir'e çıkmasını ilk protesto eden topluluk oldu. Bu protestolar, milli mücadelenin meşalesini yakmamıza neden oldu ve birbiri ardına iman orduları kurarak Anadolu'yu yeniden inşa ettik.

Bugün burada vereceğimiz sesin boşluğa gitmeyeceğine inanmalısınız. Anadolu, 100 yıl önce olduğu gibi bir istiklal mücadelesi içerisindedir ve mazlumların yanındadır. Sahte Atatürkçülerin, Atatürk'ü tanımadan veya Atatürkçü olmadan bizi hakir görmelerine izin vermeyin.

Mustafa Kemal Atatürk, 20 Eylül 1917'de Filistin'in önemini vurgulayarak, İngilizlerin Filistin'i ele geçirme niyetini dile getirdi. O dönemde, Filistin'in milli bir komutan tarafından savunulması gerektiğini söyledi. Ancak bu görev verilmedi ve Filistin düştü. O dönemde de, Anadolu'nun her köşesinden direnişçiler çıktı ve Anadolu'yu kurtardık.

Ancak şimdi karşımızda farklı tehditler var. Sahte Atatürkçülerin sorunlarını önemsemeyin. Biz, Türk milletinin birlik ve beraberliğini korumalıyız ve mazlumların yanındayız. Her zaman yardım etmeliyiz ve bu yangını söndürmeliyiz. Hep birlikte olmalı ve birbirimizi desteklemeliyiz.

Son olarak, bu meydanda bir araya gelen tüm hemşehrilerime teşekkür ederim. Unutmayın ki, biz aynı milletin parçasıyız ve birlikte güçlüyüz." dedi.

VEKİL ALDEMİR, "ÜLKEMİZİN DURUŞU BELLİDİR"

Tokat Milletvekili Cüneyt Aldemir şu ifadelerde bulundu:

"Petrol ve enerji için dünyayı cehenneme çeviren emperyalistler çıkar hesapları bitince oradan çıkıp gidecek ve İsrail bu coğrafyada 75 yıldır zulüm ettiği insanlarla baş başa kalacaktır. İşgalciler bunu asla unutmasın. Türkiye'nin, hükümetimizin, meclisimizin ve milletimizin duruşu bellidir. Bir bütün olarak hepimiz Filistin halkının haklı davasının yanındayız. İsrail, Batı Şeria, Kudüs ve Gazze Şeridi'ne yönelik acımasız saldırılarına ve Filistinlilere karşı işlenen insan hakları ihlallerine odaklanmış bir vaziyette 30 gündür süren terör öne devam etmektedir."

Gazze’deki son ölü ve yaralı sayılarını paylaşan Aldemir, "Masum sivilleri hedef alan bu katliamları destek veren ülkeler teşvik etmiştir. Onlar da İsrail'in işlediği savaş suçlarının ortaklarıdır. İsrail'in kendini savunma hakkından bahsedenlerin Gazze’de kadın ve çocukların yaşama hakkından bahsetmemesi, insanlık adına kara bir lekedir, utanç vericidir."

VEKİL ARSLAN: "TÜRK MİLLETİ HER ZAMAN MAZLUMLARIN YANINDADIR"

Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, ise mitingde şu ifadeleri kullandı;

'Bugün Cumhuriyet Meydanı'ndan biz bütün dünyaya duruşumuzu, fikrimizi, kanaatimizi sergiliyoruz. Bütün dünya bilsin ki geçmişte olduğu gibi tarihimizde olduğu gibi Türk milleti her zaman mazlumların, mağdurların yanında olduğu olmaya da devam edecek.

Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız Rize'den bütün dünyaya cesurca şöyle dedi: 'Biz Gazze'de göründüğünden çok daha fazla şeyler yapıyoruz. Daha fazla şeyler yapmaya devam edeceğiz, hep beraber.' Dünyadaki huzuru bu adaletsizliği ortadan kaldırmak için mücadeleye devam edeceğiz. Bizim dinimiz, tarihimiz ve icraatlarımız bize bu misyonu yüklüyor. 1.400 yıllık bir medeniyete sahibiz ve 2.200 yıllık bir devlet geleneğimiz var. Ne zaman dünyada bir zulüm oldu, ne zaman işkence oldu, ne zaman kötülük oldu, Türk milleti her zaman mazlumların yanında oldu. Yada onun için Libya'dayız. Onun için Suriye'deyiz. Onun için Karabağ'dayız. Onun için mazlum ve mağdur coğrafyalarda gönül coğrafyalarımızın tamamında mücadelemiz devam ediyor. Bizim sınırlarımız 780.000 km kareyle sınırlı değil. 34 ülkede 78 tane şehitliğimiz var. Doğuda 78 tane şehitliğimizin başladığı sınırdan batıda bittiği sınıra kadar bu coğrafyaların hepsinde bizim sorumluluğumuz var. Genelkurmay'ın şehadet defterinde Milli Mücadele'de şehit olan 553 Filistinlinin ismi var. Çanakkale'deki şehitliklerde Gazze'nin kardeşlerinin isimleri de bulunuyor. Gazze, Filistin'in Çanakkale'si olarak görülüyor. Diyarbakır'ın güvenliği, Urfa'nın güvenliği, İstanbul'un güvenliği Gazze'den başlıyor.

Amerikan savaş gemilerinin Gazze için gelmediğini unutmamalıyız. Gazze'nin kara ordusu, hava gücü, deniz gücü yok. Savaş gemileri ve uçak gemileri niçin geldi, kim için geldi? Abdülhamid sondaj gemimizin 5 milyar dolarını demirlediler. Orta Doğu'da, İslam coğrafyasında her nerede bir mantar tabancası patlasa hedef Türkiye'dir. İslam'ın son kalesi Türk'ün son kalesi Türkiye. Bu nedenle uyanık olmak zorundayız. Bizim ecdadımız yeryüzüne adaleti ve merhameti hakim kıldı. Biz de bunun için mücadele ediyoruz.

Filistin toprakları tam 400 yıl boyunca Osmanlı'nın egemenliği altında huzur ve barış içindeydi. Bütün dünya neyi konuşuyordu? Osmanlı barışını. İnşallah Türkiye güçlendikçe büyüdükçe çeşitli imkanlara kavuştukça, biz bu dünyaya adaleti ve merhameti hakim kılmak, barışı, sevgiyi ve hoşgörüyü yaymak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.'

ALİ YILDIZ; BİR AY BOYKOTA KATILIN!

"MEMUR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Ali Yıldız, İsrail mallarına boykot çağrısı yaparken, 'Bütün malları boykot anlamında gerekeni yapmamız lazım. Özellikle İsrail'in temel kıda maddelerini bir aydır Filistinli kardeşlerimizin doğal gazını kestiler. Temel gıdalar girmiyor. Hiçbir şekilde bu anlamda temel gıda noktasında ekmek noktasında dahi muhtaçlar. Fırınları vurdular. Bu, İsrail'in bu konuda bunları yaşatıyor. İsrail'in temel gıdasının yüzde doksanı Türkiye'den gidiyor. Mersin limanlarından Antalya limanlarından taşınıyor. Ben Tokat meydanından orada o gemileri yükleyen kardeşlerime sesleniyorum, o nakliyatı yapan, hassasiyet sahibi insanlara sesleniyorum: Ya, orada katledilen çocuklar sizin çocuklarınız, kadınlar sizin kadınlarınız, onlar bizim izletimiz, şerefimiz için mücadele ediyorlar. Aç sahanın özgürlüğü için, Kudüs için mücadele ediyorlar. Ne olur, bir ay siz de bırakın o gemileri yüklemeyi. O kamyonları tırları yüklemeyi bir ay siz de boykota katılın ve bu limanlardan İsrail'e giden temel gıda maddelerini, sebzeleri, meyveleri boykot edin ve durdurun lütfen" ifadelerini kullandı.

Program mazlumların kurtuluşu için yapılan dualar ile son buldu.

Muhabir: Haber Merkezi