CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Temmuz ayına ilişkin işsizlik rakamlarının ardından gençlerin istihdam sorununu gündeme taşıdı. Genç nüfusta geniş tanımlı işsizliğin yüzde 30,6 seviyesine ulaşmasına dikkat çeken Durmaz, yaşananları iktidarın ekonomi politikaları üzerinden eleştirdi. Temmuz ayında Türkiye’de işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 8,1’e çıktı. Paylaşılan verilere göre genç nüfusta dar tanımlı işsizlik 1,5 puanlık artışla yüzde 14,5 olurken geniş tanımlı genç işsizliği 1,8 puan yükselerek yüzde 30,6’ya ulaştı.

İstihdam 388 bin kişi azaldı

Aylık rakamlarda yalnızca işsizlik oranındaki yükseliş değil, istihdamdaki gerileme de dikkat çekti. Temmuz ayında işgücü 288 bin, istihdam ise 388 bin kişi azaldı. İşsiz sayısı aynı dönemde 150 bin kişi artarak 2 milyon 860 bine çıktı.

Kadim Durmaz, iş aramaktan vazgeçenlerin de tablo değerlendirilirken dikkate alınması gerektiğini belirtti. İşgücünden çekilenlerin bulunduğu bir ortamda yalnızca işsizlik oranına bakılarak ekonomik başarıdan söz edilemeyeceğini savundu.

Tokat'ta Işsiz Kalmayacak! Dev Istihdam Hamlesi Geliyor

“Bu yalnızca bir istatistik değil”

Genç nüfustaki rakamlara ayrıca dikkat çeken Durmaz, “Bir ülkede her üç gençten birinin geniş tanımlı işsiz olması yalnızca bir istatistik değildir; ertelenen hayatlar, kurulamayan yuvalar, alınamayan eğitimler ve kaybedilen umutlar demektir” ifadelerini kullandı.

Üniversite mezunu gençlerin yıllarca eğitim gördükten ve sınavlara girdikten sonra iş bulmakta zorlandığını dile getiren Durmaz, genç işsizliğindeki mevcut tablonun gençlerden değil uygulanan ekonomi politikalarından kaynaklandığını öne sürdü.

Liyakat ve güvenceli iş vurgusu yaptı

Durmaz açıklamasında mülakat, torpil ve KPSS süreçlerine de değindi. Gençlerin geleceğinin bu süreçlerde tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Durmaz, her gencin liyakat temelinde, güvenceli ve insanca yaşayabileceği bir işe ulaşmasının devletin sorumluluğu olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin genç nüfusunu önemli bir potansiyel olarak gördüğünü belirten Durmaz, bu kitlenin üretime katılmaması halinde işsizlik sorununun ilerleyen dönemde daha ağır toplumsal sonuçlara yol açacağını savundu.

Yeşilyurt’ta Kongre Sonrası Mazbata Heyecanı
Yeşilyurt’ta Kongre Sonrası Mazbata Heyecanı
İçeriği Görüntüle

Durmaz, gençlerin geleceklerini başka ülkelerde aramak zorunda kalmaması gerektiğini belirterek iktidarın önceliğinin işsizlik rakamları değil, gençlere güvenli bir gelecek sunmak olması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Bülten