Tokatlı değilseniz, orayı görmeye geldiyseniz mecburiyet caddemiz den geçmek zorundasınız, ister yukarı, ister aşağı yürüyün Tokat kalesinin surlarını görürsünüz, yıllar boyunca bir çok devlete hizmet etmiş kalemiz.
Evimiz Kabe-i mescit'in bulunduğu sokakta idi, okul yoksa, futbolda oynamıyor sak, sokakta buluşup kaleye çıkardık. Ulu Cami'nin yanından geçip taşların ufalmasından oluşan topraklardan kaymadan tırmanırdık kaleye, farklı bir gurur yaşardık. Aşağısı sıcaktan kavrulsada püfür püfür eserdi yukarısı.
En çok o günlerde yirmi basamağa kadar saydığımız kaleden aşağı inen merdivenler zamanımızı alırdı, "Buradan, Pervane hamamına inen yol varmış" "Irmağa kadar iniyor muş" Çocuk aklı hayâl dağarcığı geniş uydur uydur söyle, o zamanlar yirmi basamağa kadar gözüküyordu, orayı her ziyaret edenin attığı taşlar ile devasa mağaranın ağzı da dolmuştu, inşallah birileri el atar da merdiven basamakları nereye iniyor hep beraber görürüz.
Bu nu neden anlattım, geçen gün gazetemizin bir haberinde Tokat'ta yer altı tüneli bulmuşlar, bu tüneli Pervane hamamı ile Ali Paşa camii arasına tünel kazılmış ve bu olayı birbirine bağlamışlar.
Pervane hamamı 1170 de Ali Paşa camii 1570 lerde inşaa edilmiş, biri Selçuklu, diğeri Osmanlı dönemi eseri, şunu unutmayın memleketin akıllı insanlara ihtiyacı var