Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın da dikkat çektiği gıda ürünlerinde en çok  taklit ve tağşişin zeytinyağı, tereyağı, bal ve peynir ürünlerinde yapıldığı açıklamasının ardından gözler tekrar bu ürünlere çevrildi. Peki bu ürünlerin sahte olup olmadığını nasıl anlarız? 

Tereyağını tavaya atın ve erimesine bakın
Tereyağının renginin sarılığı veya beyazlığı sizi yanıltmasın. Hakiki tereyağını anlamanın en kolay yolu buzdolabından çıkan tereyağını kesmektir. Eğer kesmekte zorlanıyorsanız gerçek, bıçak değdiğinde çatlıyorsa sahtedir. Bir başka test tavada eritmek. Eğer erittiğiniz tereyağı göz göz köpürmüyorsa sahtedir. Ek olarak, gerçek tereyağı açık bir renkte olmalıdır. Isıtıldığında eriyen sıvı, açık sarı tereyağın rengini koyu sarıya dönüştürdüyse, maalesef bu yağ sahte ve katkı maddeleri içerebilir.
Bir parçasını sıcak suya atıp bekleyin 
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar.

KFC Türkiye'den Çıkıyor mu? KFC Kapanıyor mu? KFC Türkiye'den Çıkıyor mu? KFC Kapanıyor mu?

Muhabir: Mihriban Koçaker