Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesine yeni başlayan hekim adayları, meslek hayatlarının ilk döneminde tıbbın geçmişine uzanan farklı bir yolculuğa çıktı.

Yükseköğretim Kurulu himayelerinde, TOGÜ Bilim İletişimi Ofisinin “Bilim Kafe” etkinlikleri kapsamında düzenlenen program, Gökmedrese Bilim ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Yeni öğrencilerin yoğun katıldığı buluşmada hekimlik mesleğinin tarihî kökleri ve tıp mirası ele alındı.

Hekimliğin yalnızca teknik bilgiden ibaret olmadığı anlatıldı

Programın açılışında TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz ile Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Kılıç öğrencilere seslendi.

Konuşmalarda hekimliğin akademik ve teknik bilgi kadar vicdan, ahlak ve sorumluluk gerektiren bir meslek olduğuna dikkat çekildi. Öğrencilerin hekimlik yolculuğuna ilim ve şifayla özdeşleşen Gökmedrese’de başlamasının ayrı bir anlam taşıdığı vurgulandı.

Su sesi ve musikiyle uygulanan şifa geleneği anlatıldı

Düğün için Tokat’a geldiler, YUBEV’i ziyaret ettiler
Düğün için Tokat’a geldiler, YUBEV’i ziyaret ettiler
İçeriği Görüntüle

Açılışın ardından Prof. Dr. İsmet Türkmen ve Öğr. Gör. Ümit Baki Erdem, Gökmedrese ve tıp tarihi üzerine konferans verdi.

Öğrencilere geçmişte kullanılan tedavi yöntemleri de aktarıldı. Yapının ortasında bulunan çeşmeden yükselen su sesinin sağaltım amacıyla kullanıldığı, medrese öğrencilerinin Kur’an-ı Kerim tilavetleri ile musiki makamlarının da tedavi anlayışının bir parçası olduğu belirtildi.

“Su sesi, insan sesi ve musiki”nin bir araya geldiği bu anlayışın ruh ve beden bütünlüğünü esas aldığı ifade edildi.

Gökmedrese’de tarih sanatla yaşamaya devam ediyor

Programda Gökmedrese’nin geçmişten taşıdığı ilim, kültür ve şifa mirasının günümüzde de çeşitli etkinliklerle yaşatıldığı belirtildi. Konservatuvar birimleri ve müzik anabilim dalı koordinasyonunda hafta içi düzenlenen çalışmalarla tarihî mekânın sanatla buluşmayı sürdürdüğü kaydedildi.

Hekim adaylarını tıp tarihinin geçmişiyle buluşturan program, hatıra fotoğrafının çekilmesiyle tamamlandı.

Kaynak: Haber Merkezi