Tokat ve Ordu sınırlarını kapsayan Aybastı-Korgan-Kumru-Gölköy İlçeleri Doğal Gaz Boru Hattı Projesi için güzergâha isabet eden bazı taşınmazların BOTAŞ tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi. Tokat’ın yanı sıra Ağrı, Eskişehir, Muş ve Bingöl’deki doğal gaz projeleri ile Kırıkkale’deki elektrik iletim projesine ilişkin kamulaştırma kararları da Resmî Gazete’de yayımlandı.
Türkiye’nin farklı illerinde yürütülecek enerji yatırımları kapsamında bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararları Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kararlardan biri Tokat ve Ordu’yu kapsayan doğal gaz boru hattı projesini ilgilendiriyor.
Tokat ve Ordu’daki doğal gaz hattı için kamulaştırma
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek Aybastı-Korgan-Kumru-Gölköy İlçeleri Doğal Gaz Boru Hattı Projesi kapsamında güzergâha isabet eden bazı taşınmazlar için acele kamulaştırma kararı alındı.
Proje güzergâhında ihtiyaç duyulan taşınmazların BOTAŞ tarafından kamulaştırılması öngörülüyor.
Karar yalnızca boru hattının geçeceği alanları değil, projeye bağlı diğer altyapı yatırımlarını da kapsıyor.
Mülkiyet ve irtifak hakkı tesis edilebilecek
Proje kapsamında boru hattı güzergâhına isabet eden taşınmazların yanı sıra sabit tesisler, ulaşım yolları, enerji nakil hatları, katodik koruma hatları ve anot yataklarının yapılacağı alanlar da kamulaştırma kapsamında bulunuyor.
İhtiyaç duyulan taşınmazlar mülkiyet şeklinde kamulaştırılabilecek veya alanın kullanım durumuna göre daimi ya da geçici irtifak hakkı tesis edilebilecek.
Kamulaştırma işlemleri BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.
4 doğal gaz projesi için karar
Resmî Gazete’de yayımlanan kararlarla BOTAŞ tarafından yürütülen dört doğal gaz iletim projesinde kamulaştırma süreci öngörüldü.
Bunlar; Tokat ve Ordu’yu kapsayan Aybastı-Korgan-Kumru-Gölköy İlçeleri Doğal Gaz Boru Hattı, Ağrı’daki Doğubayazıt CS-Pullutarla Pig Doğal Gaz Boru Hattı, Eskişehir’deki Mihalıççık İlçesi RMS/A Doğal Gaz Bağlantı Hattı ile Muş ve Bingöl’ü ilgilendiren Varto İlçesi Doğal Gaz Boru Hattı projeleri oldu.
Elektrik iletim projesi için de kamulaştırma
Doğal gaz yatırımlarının yanı sıra Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından yürütülecek elektrik altyapı projesi için de acele kamulaştırma kararı alındı.
Kırıkkale’de gerçekleştirilecek 154/33 kV Yahşihan Transformatör Merkezi Sahası Projesi kapsamında proje alanına isabet eden taşınmazların TEİAŞ tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.




