İYİ Parti’nin verdiği ‘Öğretmenlere hak ettiği değerin verilmesi’ konulu Grup Önerisi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda CHP adına konuşan CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’ne değinerek başladığı konuşmasında “Ülke sevgisini, insan haklarına ve doğaya saygıyı, emeği, demokrasiyi ve barışı anlatan, yaşatan, eşitlikçi, adaletli, bilime ve Atatürk ilkelerine bağlı tüm eğitim ve bilim emekçilerinin Öğretmenler Günü'nü yürekten kutluyorum” dedi.

CHP’li Kadim Durmaz, “Öğretmenler, dünyanın her tarafında insan toplumunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır. "Geleceğin mimarı öğretmenlerdir." diyen başöğretmenin kurduğu, yönettiği bir ülkede bugün en üst perdeden öğretmene "Çapulcu." diyen bir Cumhurbaşkanını eğitim emekçileriyle, bu ülkenin gençleriyle, küçük esnafıyla, sanatkârıyla, kadınlarıyla, işçisiyle, köylüsüyle sandıkta göndereceğiz” dedi.

“UZMAN VE BAŞÖĞRETMENLİK GİBİ AYRIŞTIRAN UYGULAMALARI KALDIRACAĞIZ”

Öğretmenlik mesleğinin yirmi yıllık AK Parti döneminde âdeta bir varoluş mücadelesi verdiğini, günbegün itibar kaybettiğini öne süren CHP’li Vekil Durmaz, “Değerli milletvekilleri, iktidar eliyle saygınlığı azaltılan, geçinemeyen, ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkı kısıtlanan; atanamayan, ücretli ve sözleşmeli gibi kavramlarla güvencesizleştiren ve özel sektörde ağır şartlarda çalışan öğretmenler, sorunların çözümünü beklerken ne acı ki karşılarında hiçbir eğitim emekçisine ve sendikalara sorulmadan dayatılan bir yasayla meslek kanunu buldu. Öğretmenlik bu kanunla itibarsızlaştı. Öğretmenleri bölen, ayrıştıran, saygın görmeyen yasal düzenlemeye o gün olduğu gibi bugün de karşıyız. Öğretmenlerin ihtiyacı olan bu kanun değildi. Öğretmenlerimiz bugün dikkatini öğrencilerine vermesi gerekirken sınavlara hazırlık yapmaya başladılar. Öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleği. İktidara geldiğimizde uzman ve başöğretmenlik gibi ayrıştıran, rütbelendiren, eğitimin saygınlığına yakışmayan uygulamaları birlikte kaldıracağız” diye konuştu.

“’ATANAMAYAN ÖĞRETMEN’ DİYE BİR KAVRAM OLMAYACAK”

AK Parti iktidarında öğretmenlerin ekonomik durumları hakkında bilgiler veren Milletvekili Kadim Durmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün, öğretmenlerin yüzde 57,8'i ailesinin gıda ihtiyaçlarını karşılayamıyor, yüzde 48,3'ü maaşlarıyla geçinemiyor ek hesap kullanıyor, yüzde 77,7'si ailesinin sağlık harcamalarını karşılayamıyor, yüzde 90'ı kredi kartları borcunu ödeyemiyor, yüzde 65'i de temelden borçlu. Öğretmenleri özel okullarda, dershanelerde ucuza çalışmaya, ek işlerde çalışmaya mecbur bırakan anlayış utansın. Öğretmenleri açlık sınırında yaşamaya mecbur bırakan anlayış utanmalıdır. Binlerce öğretmen atanmadığı için, geçinemediği için intihar etti. Öğretmenlere ölümü reva gören bu anlayış utansın. Peki, biz ne yapacağız? "Ücretli, sözleşmeli öğretmen" kavramını kaldıracağız, öğrencilerimizi bir yerden bir yere taşımayacağız, köy okullarını yeniden eğitim ve öğretime açacak, İstiklal Marşı'mızı ay yıldızlı göndere çekeceğiz. Yeniden kadrolaştırıp öğretmenlere atanma hakkı vereceğiz. "Atanmayan öğretmen" diye bir kavram olmayacak. Mum gibi eriyip etrafını aydınlatan öğretmenler bizim ülkemizde hak ettiği saygınlığı görecektir. Hak ettiği koşulu ve saygınlığı onlara geri vermek için "millet masası" olarak sorumluluğumuzun farkındayız, gereğini yapacağız. Az önce verilen önergeyi akıllı, akılcı ve buradan çıkacak sesi gözleyen bir milyon eğitim emekçisi adına destekliyoruz.”

Haber: Mihriban KOÇAKER