Tokat'a 2 Saat Uzakta Duruyor Tam 3500 Yıllık Tarihi Bulunuyor Seneye Kazılar Başlıyor İç Anadolu'nun Hattuşa'sı Olacak
Tokat'a 2 Saat Uzakta Duruyor Tam 3500 Yıllık Tarihi Bulunuyor Seneye Kazılar Başlıyor İç Anadolu'nun Hattuşa'sı Olacak
İçeriği Görüntüle

Tosyalı Holding, Hatay’ın Erzin ilçesinde hayata geçirmeyi planladığı dev liman projesiyle Doğu Akdeniz’in lojistik altyapısında yeni bir dönemin kapısını aralamaya hazırlanıyor. Yaklaşık 22,2 milyar TL yatırım bedeli bulunan proje, geniş yük elleçleme kapasitesi, büyük gemilere hizmet verecek altyapısı ve milyonlarca metrekarelik çalışma alanıyla dikkat çekiyor. Tosyalı Holding iştiraki Tosyalı Denizcilik ve Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından planlanan yatırımın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısının 19 Kasım 2026 tarihinde yapılması planlanıyor.

Hatay Erzin’de 22,2 Milyar TL’lik Liman Yatırımı

Tosyalı Denizcilik ve Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından hazırlanan proje, Hatay’ın Erzin ilçesindeki Aşağıburnaz Mahallesi Burnaz mevkiinde gerçekleştirilecek şekilde planlandı. ÇED raporunda yatırım bedeli 22 milyar 185 milyon 755 bin 319 TL olarak belirtilirken, projenin toplam alanı 1 milyon 184 bin metrekareyi aşıyor.

Limanın yalnızca tek bir yük türüne hizmet veren bir tesis olarak değil, farklı sektörlerin lojistik ihtiyaçlarını karşılayabilecek çok amaçlı bir merkez olarak tasarlanması öngörülüyor. Konteyner taşımacılığından dökme kuru yüke, cevherden sıvı yüklere ve akaryakıta kadar farklı alanlarda faaliyet gösterilmesi planlanıyor.

200 Bin DWT’ye Kadar Büyük Gemiler Yanaşabilecek

Projenin öne çıkan özelliklerinden biri, yüksek taşıma kapasitesine sahip gemilere hizmet verecek şekilde planlanması. ÇED dosyasına göre limana 1.000 DWT ile 200.000 DWT arasındaki gemilerin yanaşabilmesi hedefleniyor.

Bu kapasiteye uygun altyapının oluşturulması için liman baseninde, yaklaşım kanalında ve kıyı yapılarında kapsamlı çalışmalar yapılması öngörülüyor. Özellikle büyük tonajlı gemilerin güvenli biçimde limana ulaşabilmesi için deniz tabanının uygun derinliğe getirilmesi planlanıyor.

Yıllık 2,35 Milyon TEU Konteyner Kapasitesi Hedefleniyor

Projeye ilişkin yayımlanan teknik bilgilere göre limanın ilk aşamada yıllık 2 milyon 350 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip olması öngörülüyor. Bunun yanında yıllık 15 milyon ton kuru yük ve genel kargo ile 2 milyon ton akaryakıt elleçleme kapasitesi planlanıyor.

Konteyner terminalinin yaklaşık 600 bin metrekarelik stok sahasına sahip olması hedeflenirken, dökme kuru yük için 170 bin metreküplük depolama alanı öngörülüyor. Akaryakıt depolama kapasitesinin ise yaklaşık 250 bin ton olması planlanıyor.

Bu özellikler, limanın farklı yük gruplarına aynı tesis içerisinde hizmet verebilecek biçimde tasarlandığını gösteriyor. Ancak açıklanan rakamlar projenin planlanan kapasitesini ifade ediyor; tesisin tamamlanarak faaliyete geçmesiyle oluşacak fiilî kapasiteyi göstermiyor.

Deniz Tabanında Yaklaşık 21 Milyon Metreküp Tarama Yapılacak

Limanın büyük gemilere hizmet verebilmesi için deniz tabanında kapsamlı bir dip taraması gerçekleştirilmesi planlanıyor. ÇED raporunda, yaklaşık 196 hektarlık alanda toplam 20 milyon 967 bin 732 metreküp dip taraması yapılması öngörülüyor.

Çalışmalarla liman baseninin yaklaşık eksi 20 metre kotuna getirilmesi hedefleniyor. Limana ulaşımı sağlayacak yaklaşım kanalının en dar kesiminin ise 250 metre genişliğinde olması planlanıyor.

Projenin kıyı altyapısı kapsamında deniz tarafında yaklaşık 636 bin 555 metrekarelik dolgu alanı oluşturulması öngörülüyor. Kara tarafındaki yaklaşık 315 bin metrekarelik geri saha ile birlikte limanın yük depolama ve operasyon alanları şekillenecek.

Ayrıca batı mendireği ve rıhtımı, doğu mendireği ve rıhtımı ile iskele inşa edilmesi planlanıyor. Bu yapıların toplam alanı, şev alanları da dahil edildiğinde yaklaşık 232 bin 478 metrekareye ulaşıyor.

ÇED Sürecinde Kritik Tarih 19 Kasım

Tosyalı Holding’in Erzin’de gerçekleştirmeyi planladığı liman yatırımında gözler 19 Kasım 2026 tarihinde yapılması planlanan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısına çevrildi.

İDK toplantısı, ÇED sürecinde projenin ilgili kurumlar tarafından incelenmesi ve değerlendirilmesi açısından önemli aşamalardan biri olarak öne çıkıyor. Projenin yatırım bedeli, deniz dolgusu, dip taraması ve kıyı yapıları gibi kapsamlı unsurları nedeniyle çevresel değerlendirme süreci de yatırımın ilerleyişinde belirleyici olacak.

Toplantı tarihinin açıklanmış olması, projenin tamamlandığı veya limanın işletmeye açılacağı anlamına gelmiyor. Yatırımın ilerleyişi, ÇED sürecindeki değerlendirmelere ve gerekli izinlere bağlı olacak.

Doğu Akdeniz’in Lojistik Altyapısında Yeni Bir Merkez Olabilir

Erzin’de planlanan liman, İskenderun Körfezi çevresindeki sanayi tesisleri ve dış ticaret faaliyetleri açısından önemli bir lojistik yatırım olarak öne çıkıyor. Çok amaçlı terminal yapısı, büyük gemi kabul kapasitesi ve geniş depolama alanlarıyla farklı sektörlerin deniz taşımacılığı ihtiyaçlarına hizmet vermesi hedefleniyor.

Özellikle konteyner, kuru yük, cevher ve akaryakıt taşımacılığını aynı tesis bünyesinde bir araya getiren proje, bölgedeki sanayi ve lojistik altyapısıyla bağlantılı olarak planlanıyor. Bununla birlikte limanın bölgesel ölçekteki etkisi, yatırımın tamamlanması, işletmeye alınması ve planlanan kapasitelere ulaşmasıyla daha net ortaya çıkacak.

Muhabir: Hami İşler