Kendisini Yurtdışı Türkler ve Akraba Türkler Başkanlığı görevine devam ettiği dönemde tanımıştım. Sanırım 2009 yılıydı.

Makamında bir heyet ile birlikte ziyaret ettiğim Sayın Yurtnaç’ın Türk Hava Kurumu Başkanı olarak yeni görevine başladığını ise çocukluk arkadaşım Mehmet Serkan Sönmez’den öğrendim.

1965 yılında Tokat'ta dünyaya gelen Kemal Yurtnaç, Türk devlet adamı ve başarılı bir bürokrat. Eğitim hayatına memleketi Tokat'ta başlayan Yurtnaç, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Sosyal Politika Bölümünden 1987 yılında mezun olduktan sonra mülki amirliğe başladı.

1988 yılında Şanlıurfa Kaymakam Adayı olarak atanmasıyla birlikte devlet hizmetine başlayan Yurtnaç, daha sonra Denizli-Çardak ve Honaz ilçelerinde kaymakam vekilliği görevlerinde bulundu.

1991-1997 yılları arasında Sinop-Dikmen, Bingöl-Solhan, Siirt-Tillo, Samsun-Ladik ilçelerinde kaymakamlık görevlerini üstlendi. Bu süre zarfında görev aldığı Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki bu illerdeki başarılarıyla dikkat çekti ve sadece hemşerilerinin değil, görev yaptığı tüm illerdeki sevenlerinin gurur duyduğu, sevdiği bir şahsiyet haline geldi.

1997-2000 yılları arasında Erzincan Vali Yardımcılığı, 2000-2003 yılları arasında Giresun Vali Yardımcılığı, 2003-2006 yılları arasında Denizli Vali Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2007 yılında ise İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı ve Hukuk Müşaviri olarak görev yaptı.

Başbakanlıkta Devlet Bakanı Prof. Dr. M. Said Yazıcıoğlu ve Faruk Çelik’in Bakan danışmanlığı görevlerini üstlenen Yurtnaç, yurtdışında yaşayan vatandaşların sorunları konusunda strateji geliştirme çalışmalarına liderlik ederek, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının kuruluşuna öncülük etti. 2014 yılına kadar ise bu kurumun başkanlığını yaptı. Bu görevi ifa ettiği dönemlerde Türk Devletleri olan ilişkilerimizin güçlendirilmesi noktasında sağladığı katkı ise gerçekten çok büyük. Balkanlardan, Afrika’ya kadar, gönül coğrafyamız olarak nitelendirdiğimiz noktalara kadar uzanan hizmetleri ile 2 bin yıllık Türk geleneğinin o dönemdeki yüzü oldu.

2014 yılından itibaren ise Başbakanlık Müşavirliği görevini yürüten Yurtnaç, 2016 tarihinde memleketim olan Yozgat Valiliği görevine getirildi. Bu dönemde de kendisi ile birkaç kez görüşme fırsatı yakalamıştım. Kemal Yurtnaç, son olarak geçtiğimiz haftalarda Türk Hava Kurumu Kayyum Başkanlığı görevine atandı.

Ülke genelinde ve uluslararası alanda kazandığı deneyim ve liderlik vasıflarıyla Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde önemli görevlerde bulunan yetenekli bir devlet adamı olan Kemal Yurtnaç’ı kutluyorum. Bu görevi esnasında da kamu hizmetine olan katkılarını sürdüreceğine emin olduğum Yurtnaç’a yeni görevinde başarılarının devamını diliyorum.