Bakan Kacır, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne “Milli Teknoloji Atölyesi” kurulacağını duyurdu.

Kacır ‘Tokat Yeşil Sanayi Sitesini de yerel paydaşlarımızla birlikte tamamlayarak müteşebbislerimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz’ dedi.  


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Tokat’ta ağırladık.

Yine gelin dedim, gelin ama Tokat Yeşil Sanayi Sitesini yapın bu sefer..

Sizlerle aldığım notları paylaşmak istedim.

Bakan Mehmet Fatih Kacır ve Alper Gezeravcı öncelikle üniversitede gençlerle bir araya geldi.

Bakan Mehmet Fatih Kacır, "Milli Teknoloji Hamlesi" hakkında ilham veren bir konuşma yaptı. Teknolojide tam bağımsızlığın önemine dikkat çeken Bakan Kacır, “Türkiye, savunma sanayii ve havacılıkta öncü başarılar elde etti. Teknofest kuşağı gençlerin azmiyle ülkemiz, teknolojide dünya sahnesinde yerini aldı”

Kacır, Türkiye’nin havacılık tarihine değinerek Nuri Demirağ ve Vecihi Hürkuş gibi isimlerin ülkeye kazandırdığı vizyonu anlattı. “Bugün Teknofest’te gençlerimizin ortaya koyduğu projeler, geçmişte hayallerin yarım kaldığı noktada yeni bir geleceğin temellerini atıyor”

Alper Gezeravcı, gençlere ilham verici bir konuşma yaptı: “Bir köyde başlayan hayatımdan uluslararası uzay istasyonuna kadar uzanan bu yolculuk, hayallerden vazgeçmemekle mümkün oldu.” Gezeravcı, Türk bilim insanlarının 13 deneyle uzay araştırmalarında yer aldığını belirterek Türkiye’nin uzayda da adını duyurduğunu vurguladı.


Bakan Kacır, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne “Milli Teknoloji Atölyesi” kurulacağını duyurdu. Gençlerin proje geliştirme çalışmalarını destekleyecek altyapının kısa sürede kazandırılacağını belirttti.

Gençlerle buluşma sonrasında, Fatih Kacır, Tokat'ta toplam yatırım tutarı 165 milyon lirayı aşan 7 yeni projeyi kapsayan OKA ve DOKAP Bölge Kalkınmaları İdaresi Projelerinin Toplu Açılışına katıldı.


Yağıbasan Medresesi'nde toplam yatırım tutarı 165 milyon lirayı aşan 7 yeni projeyi kapsayan  OKA ve DOKAP Bölge Kalkınmaları İdaresi Projelerinin Toplu Açılış Töreni yapıldı.

Açılışta Konuşan Bakan Kacır, "Bugün kalkınma ajanslarımız ve bölge kalkınma idarelerimiz eliyle; sanayiden tarıma, turizmden hayvancılığa pek çok alanda şehrimizde istihdama katkı sağlayacak 7 yeni projenin açılışını gerçekleştiriyoruz.  Gerçekleştirdiğimiz her bir projenin şehrimizin ekonomik kalkınmasına ivme kazandıracağına inanıyorum. Tesislerimizin şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın konuşmasından notlar;

“Milli Teknoloji Hamlemizin işaret fişeğini yakan savunma sanayiimizin milli ve özgün ürünleri bugün Dünya’da savaş paradigmalarını değiştiren ve jeopolitik dengeleri belirleyen unsurlar haline geldi.
Uydu teknolojilerinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ülkemizi kendi haberleşme ve görüntüleme uydularını geliştirebilen, test edebilen, üretebilen bir seviyeye taşıdık.
Türkiye’nin otomobili Togg’la milletimizin 60 yıllık yerli ve milli otomobil hayalini gerçeğe dönüştürdük.  
Sadece 22 yıla sığdırdığımız bu asırlık kazanımlar, bize atacağımız yeni adımlarda güç; gerçekleştireceğimiz yeni vizyon projelerinde ise rehber oluyor."

Bakan Kacır, "Tokat’ı yeni yatırımlar, program ve projelerle ihya etmeye devam ediyoruz. Şehrimizde sanayinin çarklarının daha hızlı dönmesi için 22 yılda beş OSB’mizin altyapı projelerine 1,2 milyar lira destek verdik.  Reşadiye Ata ve Yeşilyurt Sanayi Sitelerini tamamlayarak sanayi sitelerimizdeki istihdamı 2 bin 900’den 4 bin 100’e çıkardık.  Tokat Yeşil Sanayi Sitesini de yerel paydaşlarımızla birlikte tamamlayarak müteşebbislerimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz  Son 22 yılda; Tokat’ta gerçekleşecek yeni veya ilave yatırımlar için 690 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 39,5 milyar liralık sabit yatırım ve 35 bin istihdamın önünü açtık.  Yerel kalkınmanın güçlü bir sac ayağı olan KOBİ’lerimizi verdiğimiz desteklerle başat aktör konumuna yükselttik. Tokat’ta 22 yıl önce desteklenen KOBİ’miz bir elin parmaklarını geçmezken biz, 9 bin 500’den fazla KOBİ’ye 1 milyarın üzerinde bir destek verdik." diye konuştu.

"Tokat’a Teknoloji geliştirme bölgesi kazandırdık. TÜBİTAK eliyle devreye aldığımız destek programları kapsamında son 22 yılda 161 projeye ve 378 bilim insanına 414 Milyon lira destekte bulunduk.  Tokat’ın yerel ve eşsiz lezzetlerini de unutmadık ve 21 değerini coğrafi işaretle tescilleyerek hem üreticimizi hem de tüketicimizi koruma altında aldık.  Kalkınma Ajansımız ve bölge kalkınma idaremiz ile şehrimizin potansiyelini harekete geçiriyoruz."


"Niksar’ı bölgenin termal turizm merkezi haline getirecek yatırımları hızla gerçekleştireceğiz.  Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programımız kapsamında en az 68 milyon dolar değerindeki 4 yeni yatırımı daha Tokat’a kazandıracağız. Meyve Tozu ve Pektin, Süt Tozu ve Peynir Altı Suyu Tozu, Tarım ve Ormancılık Makineleri ve Ekipmanları ile Maya Üretimi tesislerini şehrimize kazandıracağız. "

Bugün de Tokat’ın büyümesini ivmelendirecek, toplam yatırım tutarı 165 milyon lirayı aşan 7 yeni projemizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansımızın destek sağladığı projeler ile; şehrimizdeki mobilya ve makine imalatçılarının ekipman ihtiyaçlarına cevap verecek ve enerji maliyetlerini düşürecek adımları hayata geçirdik.  
Jeolojik Miras Alanı Ballıca Mağarası Tabiat Parkında inşa ettiğimiz tesislerle şehrimizi ziyaret eden turistlerin deneyimini zenginleştirdik.   Çiçek yetiştiriciliğinde ülkemizin yükselen yıldızı Tokat’ta bu alanda kadın istihdamının önünü açacak eğitim ve demonstrasyon serasını Erbaa’da kurduk.
Ayakkabı sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere, Zile Küçük Sanayi Sitesi içerisinde yer alan Mesleki Eğitim Merkezinin atıl durumda olan deposunda bir üretim atölyesi oluşturduk.
Bentonit kil hammaddesinin işlenerek sabun, şampuan ve benzeri katma değerli ürünler haline getirilmesi için Reşadiye’de kil sabunu üretim atölyesi kurduk.
DOKAP Bölge Kalkınma İdaremiz ile destek sunduğumuz Damızlık Koç-Teke Üretim Tesisi Modernizasyonu Projesinde şehrimiz hayvancılık kapasitesini artırıyoruz.
 “Tokat Yer Altı Çarşısı ve Meydanının Turizme Kazandırılması Projesi” ile de; birçok tarihi esere ev sahipliği yapan şehir merkezinin çevre düzenlemesini gerçekleştirdik. Şehrimizin sanayicilerine, kadın-genç istihdamına katkı sağlayacak, hayvancılığa destek olacak, esnafımızı turizm ekseninde daha güçlü hale getirecek 7 projenin hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. "

Biz Tokat’ı ihya etmek için her daim yeni projeler üretmeye, şehrimizin kalkınma ve büyümesine katkı sunmaya devam edeceğiz."

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Tokat’ta yine gelin, heyecan duyduk, anlattıklarınızdan istifade ettik.

Tokat Yeşil Sanayi Sitesinin yapımında ki belirsizliği yok edip, inşallah diğer gelmenizde çözmüş olarak gelin.

Vesselam