30 Ağustos Zafer Bayramı, bir ulusun bağımsızlık mücadelesinin simgesi…
Ancak Tokat merkezde bu yıl kutlamalar beklenen coşkudan uzaktı. Resmî geçit töreni neredeyse sessizce gerçekleşti. Katılımın düşük olması, vatandaşların günü daha çok tatil olarak değerlendirmesi ve toplumsal ilginin giderek azalması düşündürücüydü. Bu tablo, yalnızca bir bayramın değil, kolektif bilinç ve aidiyet duygusunun da sorgulanmasına neden oluyor.
Erbaa ise bambaşka bir sahneye ev sahipliği yaptı. İlçe, günler öncesinden başlayan kutlamalar, yöresel ürün stantları ve dolup taşan konser alanlarıyla 30 Ağustos’un ruhunu iliklerine kadar yaşadı. Çevre il ve ilçelerden binlerce kişinin akın ettiği Erbaa’da meydanlar doldu, sanatçılar 90’lı yılların unutulmaz şarkılarıyla nostalji rüzgârı estirdi. Aynı coğrafyanın iki farklı kentindeki bu keskin tezat, “Tokat neden bu heyecanı yakalayamıyor?” sorusunu bir kez daha gündeme getiriyor.
Erbaa’nın Başarısının Sırrı
Erbaa’da Zafer Bayramı artık bir gelenek, hatta bir kültür hâline gelmiş durumda. Eski Belediye Başkanı Ahmet Yenihan döneminde temelleri atılan günler süren etkinlikler, bugün hâlâ aynı heyecanla sürdürülüyor. Belediye, organizasyonun planlamasından sanatçı seçimlerine kadar süreci titizlikle yönetiyor. Halk da bu ruhu sahipleniyor, etkinliklerin bir parçası oluyor. Yöresel ürün stantları, konserler, çocuk etkinlikleri ve sosyal paylaşımlar Erbaa’yı bir cazibe merkezine dönüştürüyor. Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl bu anlamda vatandaşlardan tam not aldı. Konser boyunca sahne arkasından ayrılmayan Başkan Karagöl, vatandaşların gönlünde taht kurdu.

Kısacası Erbaa, yalnızca bir ilçe olmasına rağmen, etkinlikler sayesinde “il havası” yaratıyor. Burada belediyenin vizyonu, halkın sahiplenmesi ve planlı organizasyonun uyumu dikkat çekiyor.
Oysa Tokat, hem nüfus hem de kültürel birikim açısından Erbaa’dan çok daha fazla potansiyele sahip. Ancak bu potansiyel, etkili organizasyon eksikliği nedeniyle kullanılamıyor.
Toplumsal Duyarsızlığa Doğru mu?
Zafer Bayramı gibi milli günler, toplumsal hafızayı diri tutan, geçmişle bağ kurmamızı sağlayan özel zamanlardır. Ancak Tokat merkezde ilginin bu denli az olması, yalnızca bir organizasyon eksikliğinden ibaret değil; aynı zamanda sosyal aidiyet duygusunun da zayıfladığını gösteriyor. İnsanların bayramı yalnızca bir tatil günü olarak görmeye başlaması, gelecek adına kaygı verici bir tablo oluşturuyor.
Tokat İçin Bir Fırsat
Erbaa’nın başarısı, Tokat için ilham verici olmalı. Daha planlı, daha kapsamlı ve halkın gönlünü kazanacak etkinlikler düzenlenirse Tokat da hak ettiği bayram ruhunu yeniden yakalayabilir. Çünkü toplumsal coşkuyu, ulusal bilinci ve şehir kültürünü besleyen şeyler tam da bu tür etkinliklerdir.
Tokat’ın ihtiyacı, yalnızca bir bayram kutlaması değil; kentin kimliğini güçlendirecek, halkı bir araya getirecek, aidiyet duygusunu tazeleyecek organizasyonlara yatırım yapmaktır.