Bir pantolon alınca hemen altına uygun bir ayakkabı bakıyor musunuz? Ya da yeni koltuğunuzun odadaki diğer eşyaları ‘‘eski’’ gösterdiğini düşündüğünüz oluyor mu? İşte bu düşüncelerin altında yatan sebepleri işin uzmanı değerlendirdi.

Yılın son zamanlarında olduğumuz bu günlerde özellikle yılsonu indirimleri, dev kampanyalar bizlere sunuluyor. İndirim kampanyalarına karşı koyamayıp hızlı bir tüketim yapar hale gelebiliyoruz. Genellikle ihtiyaç dışı ve kontrolsüz bir şekilde görülen aşırı alışveriş yapma arzusu, aşırı para harcama ile ilgili yoğun bir zihinsel meşguliyet şeklinde bazı durumlar karşımıza çıkıyor. Bu durum insanları tüketim çılgınlığına ve alışveriş bağımlılığına doğru götürebiliyor. Bu tüketim çılgınlığı zaman zaman baş edilemeyip durdurulamaz bir hal alabilir. Bireyler zorlayıcı duyguların ardından, aşırı mutlu, öfkeli hissettiğinde veya kontrol edilemeyen bazı durumlardan sonra alışverişe yönelebilmektedir.

Alışveriş yaparken dürtüsel bir satın alma davranışı yaşıyor olabilir miyiz?

Zorlayıcı duygulardan uzaklaşmak bireylerin hedefi haline gelebilir. Bu duygularla baş etme şekli ise ‘‘dürtüsel alışveriş’’ yaparak gözlemlenir. Dürtüsellik bizi düşünmeden alışveriş yapma davranışına götürebilir. Satın alma davranışından sonra gelen rahatlama hissi oldukça kısa sürmektedir. Sonrasında bu rahatlama hissinin yerini pişmanlık ve suçluluk duyguları alabilir. Zamanla harcanan para miktarı ve yapılan alışveriş kişinin hayatında sorun yaratmasıyla bir döngü haline gelir. Kişinin aşırı para harcamaya başladıktan sonra kendisini durduramaması sosyal hayatında olumsuzluklara yol açabilmektedir. Kişinin hayatında bu durumlar sık sık yaşanmaya başlandığında ve davranış biçimi olarak görüldüğünde terapi desteği alınmalıdır. Terapi süreçlerinde kişi hangi duygularla başa çıkmaya çalışırken bu dürtüsel yanı ortaya çıkıyor daha yakından bakılmaktadır.

Günlük hayatımızda alışveriş yapmaya karar vermeden önce neler yapabiliriz?

Dürtüsel alışveriş yapmayı önlemek için bu konuda farkındalık kazanmamız önem taşır.

Alışveriş yapmadan önce zaman sınırlaması yaparak 24 saat bekleyebiliriz.

Almak istediklerimiz gerçekten ihtiyaçlarımız mı diye kendimize sorabiliriz.

İhtiyaç ve istek listesi yaparak aldıklarımızı düzenli bir şekilde not alabiliriz.

İhtiyaçlarımız üzerine alışverişimizi önceliklendirip fiyat-performans analizi yapabiliriz.

Online alışverişi sınırlandırarak olabildiğince nakit kullanabiliriz.

Detaylı bilgi ve iletişim için adresinden ve psk.edahizarci https://www.instagram.com/psk.edahizarci/ bağlantısı üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz.