Nisan 2020'de iş göremiyorsunuz “yetersiz siniz” diyerek kayyum atanan Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi üç yılı geçen zamanda ikinci kayyumu da göreve getirerek duble kayyum oldular.

Sadece bu kadarla kalmadılar, yetersiz olarak görevden alınan eski yönetimin yaptıklarının üzerine beş katı daha yatırım yaparak 68 bin üyeli kooperatifi şahlanışa geçirdiler, 168 bin kişi yaptılar.

Bugün piyasa değeri 20 milyonu bulan eski kooperatif yönetiminden aldıkları yatırımı 151,5 milyonla yedi misli büyüttüler.

Eski yönetimin çalıştırdığı elaman sayısını tam onbir kat artırarak yaklaşık 450 kişilik bir fabrika ayarına getirdiler.

Geçmiş yönetimin 68 bin çiftçi için yaptığı araç gereç, gübre, tohum vs. destekleri 27,5 kat büyütüp yılda otuz milyonun bir başka iddia ile milyon doların üzerinde destek verir hale getirdiler.

Bu beşli kayyum belediyelerini bıraktı, genel sekreter işlerini saldı, tarımcı tarımını bıraktı Turhal Pancar Ekicileri kooperatifinde gece gündüz alım-satım sevkiyat, destek ve hibelerle bölgenin pancar kotasını 304 kat artırdılar.

Fısıltı haberlerine göre zafer üzeri zafer kazanan kayyum Turhal Şeker Fabrikasını yeniden çiftçiye kazandırmak için uluslar arası tahkim kuruluna başvuru yapmış ve Şeker Fabrikasını geri alacakmış, diyorlar… Bunun için de bu sezon pancardan kazanmayı planladığı 64,3 milyon dolarlık yatırımını kullanacaklar mış.

Kayyum, zafer üzerine yeni bir zafer nişanesi olarak yüzdelik hisseye sahip olduğu Amasya Şeker için de Amasyalılarla gizli pazarlıklar kuruyor, makul bir fiyatta anlaşmaya çalışıyor muş.

Eski yönetim tarafından atıl tutulduğu ileri sürülen kurutma fabrikasının 24 saatlik tam faaliyetle çalışır hale geldiğini eş dost ve çevresine ifade etmişler. Kayyum heyeti bunu bir sır gibi sakladığı da ifadeler arasında. Edinilen bilgilere göre heyet sezonda kurutmalık hububat bulamazsa, Tokat ve ilçelerinde bulunan tüm kuru temizleme atölyeleri ile anlaşarak vatandaşın elbise kurutma sorununa da çözüm üretecekmiş.

Eski yönetimin bölgeye hitap etmesine düşünerek yaptığı Et kombinesinin aslına uygun olarak çalıştırılması içinse Çorum bölgesinde ithal tavuk getirilerek orada da üç vardiyalı sistemle tavukların üçe bölünmesi kaçınılmaz hale gelmiş. Heyet Tavuk bulamadığı yerde Çengelköy’den hıyar getirerek cacık yapıp üretimde zirveyi hedeflemeyi öngörmekteymiş.

Yukarıda yazılan tüm ifadeler aslında ironik bir anlatım..

Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifi Nisan 2020’den itibaren kayyum elinde ne olduğu, neler yapıldığı belli olmayan bir yapı. Bir kuruluşa kayyum atandığında yapacağı görev bellidir. Kuruluşun tüm girdi çıktı ve hesapları ortaya dökülür ve en kısa sürede yeniden yapılanması için kongreye götürülür.

Söylenecek ya da iddia edilecek o kadar çok ifadeye yer verebiliriz ki tüm bunlara girmeden sadece üç yılı aşkın süredir kayyum olarak yönetilmeye çalışılan bu kuruluşun durumu nedir belli değil.

Kazanç halinde mi kayıp halinde mi belli değil.

Asli görevi olan çiftçiye mesafesi nedir. Onlar adına ne yapıyor, ya da ne yapamıyor belli değil.

Ama şu bir gerçek ki, Ak parti 14 mayıs seçimlerinde Pancar Kooperatifinden kaynaklı olarak çiftçiden beklediği desteği alamadı.

Yıllarını kooperatif ve kooperatifçilik üzerine yapan insanları işin başından uzaklaştırılıp, o konuya hiç de hakim olmayan birilerini buraya yönetici yapmak vasatın ayak izleri oluyor. Yukarı da yaklaşımını ironik olarak ifade ettiğim gibi şartlar değiştirilmedi ve hatta daha kötü hale gidiyorsa buna birileri dur diyebilmeli.

Sessizlik işlerin çokta iyi gitmediğinin bir kanıtı. Geçen yıl şubat ayında atanan kayyum ilk işimiz hızlıca kongre sürecine girmek demişti. Bugün oldu, durumu özetler bir tane açıklama yok. Hemşehrim, ey kayyum; Turhal Pancar Ekicileri Kooperatifinin durumu nedir? Nerden alıp nereye taşıdınız.

Kısacası, üç yıllık kayyum zaferini bitirip, ne zaman işi ehline-sahibine teslim edeceksiniz?