Yapım, onarım, tadilat, proje, ihale derken yaklaşık çeyrek asrı bulan, üç kronik mesele!

Bitmeyen bitmediği gibi de kronikleşen yapılar.

Ballıca Mağarası

Tokat Kalesi

Gümenek

Sayıyı bir şekilde artırabilirsiniz lakin, sorunları ortaya dökmek çözmek için de çare olmuyor ki.

Her üç-beş yıl arayla bu üçlünün bakım onarım ve tadilat ihalelerini duyurularını bir şekilde gazetemiz vasıtası ile yeni bir heyecanla veriyoruz. Umuyoruz ve bekliyoruz ki bu defa son olsun.

Nerdeeee!

Müteahhit uçtu, ödenek yetmedi, zaten bir bölümü için ihale yapılmıştı. Velhasıl bitirmek için bir çaba yok gibi. Her dönemin siyasetçisi için bu üçlü hakkında bir açıklama muhakkak ki var. Afaki biryerler de aramaya da gerek yok, gazetemiz arşivlerinde bunlar mevcut.

Son dönem Ballıca Mağarası için yapılan ihale 2021 yılında olmuştu. Oka kaynaklı kamp alanı ve kır lokantası işi ihale edildi. Sonuç ne derseniz, müteahhit firmanın bilmem kaç milyon Tl alacağı olduğu ve bu sebeple iş teslimi yapmadığı süreci uzattığı şeklinde biraz gerçek biraz dedikodu sürüp gidiyor.

Tokat Kalesi; en son kaleden taş düşmesini önlemek üzere çelik ağlar için yine 2021 yılında bir ihale yapıldı, ancak işin tamamı veya restorasyonun son durumu nedir, bilinmezliğini hala koruyor.

Gümenek, Tokat’da yaş ortalaması 40 ile 80 arasında olanların çok iyi hatıralarının olduğu yeşili, doğası, deresi ve havuzu ile yörenin piknik alanı. O da son 10-15 yıl içerisinde bakım, onarım, tadilat, güzelleştirme vs. adıyla ihale kurbanı oldu. Şu an tek dile getirilen Gümenek mesire alanının ağaçlarına ne oldu. Teknoloji her şeyi ortaya döküyor, google earth iki yıl önceki bölgenin durumunu da gösteriyor, günümüzü de.

Tamirat tadilatla geçirilen yıllar için “O eski halimden eser yok şimdi” mısralarını söyler olduk. Ne siyasetçiler, ne valiler, ne belediye başkanları eskitmediler ki.

Öyle bir an geliyor ki, kardeşim elinizi sürmeseniz ne olurdu ki sanki, diyesimiz geliyor.

Anlamsız bir şekilde insan eli ile yapmak mı, yıkmak mı desem, adı yok.

Anlaşılır hiç değil..

İlk gördüğünüz siyasi veya bürokrata sorun, anında cevap hazır. İhalesini yaptık, güzelleştiriyoruz, yakında hizmete açıyoruz ya da bitiriyoruz.

Bitti diyeni yok.

Sonuç; bu iş yine olmadı ellllamm…

Yıllardır ne yapacaktın, ne yaptın, ya da yapamadın…

La bırakın, getirin ilk haline yıllar yıllar önce nasılsa öyle devam etsin…

Hiç değilse tonlarca para harcayıp kullanılamaz hale getirmektense bırakın doğa kendisini istediği gibi düzeltsin. Hiç değilse vatandaş doğal ortamından havasından, güneşinden, gölgesinden faydalansın.

Son söz..

Yap-ma-san-da olur!