Tokat’ta değişim ve gelişim üzerine konuşacak olursak, seçim zamanlarında belediye başkanlarından dikkat çekecek, şehre süs olacak projeler beklenir. Kanal Tokat, Şehir Parkı bunlara birer örnek olabilir. Şehirdeki tarihi yerler ile ilgili çalışmalar konuşulabilir, örneğin bizim şehrimizde raylı sistemi konuşalım artık denilebilir. Fakat böyle konular konuşulurken son günlerde şehrin gündeminin ana maddesi kentsel dönüşüm oldu.

Neden kentsel dönüşüm oldu?

6 Şubat’ta çok büyük bir deprem yaşadık. Bir deprem bölgesi olan şehrimizin doğal afetlere hazırlıksız yakalanmaması için tedbir alınması gerekiyor. Hem de bu tedbirlerin hiç zaman kaybetmeden alınması gerekiyor. Bu konu öylesine önemli bir konu haline geldi ki, tartışmalarla kaybedilecek bir günün bile olmadığı bir seviyede önem taşıyor.

Kentsel dönüşüm yakın tarihlere kadar şehrin silueti için daha çok gündemdeydi. Maliyetlerin yüksek olması, binlerce evin dönüşüme girecek olması çok büyük zorlukları beraberinde getirdiğinden devasa bir mesele olarak görülüyordu. Bu meselenin Tokat’ta çözülmesi hiç de kolay olmayan devasa bir mesele olduğunu göz ardı etmek imkansız.

Ama düğmeye basıldı. Deprem bölgelerinde yeni konutlar yapılırken, mega kent İstanbul’da kentsel dönüşüm üzerine konuşulurken nasıl yapılacağı tartışılırken Tokat’ta düğmeye basıldı. On yıllardır Tokat’ın kanayan yarası olan kentsel dönüşüm geçmiş dönüşümlerin çok üstünde bir sayıda yapılmak üzere start verildi. İlk iş Ankara Mahallesi’nin imara açılması oldu. Yeni imar alanlarının açılması, yüzlerce sosyal konutun inşa edilmesi Tokat’ın en önemli gündemi oldu.

Öyle de olmalıydı!

Yaşanan deprem, Tokat’ta bu güne kadar yapılan işler arasında yeterli düzeyde kentsel dönüşümün gerçekleşmemiş olması bu zamanda şehrin idarecilerine çok önemli bir misyon yüklüyor.

Nasıl yapılacağı konusunda şehrin idarecileri konunun uzmanları, mimarlar, mühendisler, müteahhitler konuşacaklar. Konunun üzerinde ekonomistler ve sosyologların da konuşması gerekecek.

Bu işin lokomotifi pek tabi belediye olacak. Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’na şehrin tarihinin bu döneminde böyle önemli bir görev düşüyor. Çok zorlu bir görev olmasına karşın ilk adımları attığı ve süreci halk, inşaat sektörü ve belediye ekseninde görüşmeleri de gerçekleştirerek sürdürdüğü görülüyor. Kentsel dönüşüm bu şehrin bir hayali. Son aylarda gördüğümüz gayret ve yapılan çalışmalar bu hayalin artık hayalde kalmayacağı bir duruma geldiğini gösteriyor. Projenin arkasında ciddi bir halk desteği var. Sürecin en güzel, sağlıklı ve hızlı şekilde yürütülmesi gerekiyor. Bu hayalin tamamıyla gerçekleştiği günleri görmek istiyoruz. Bu hayalin gerçekleşmesinde emeği geçecek herkese kolaylıklar diliyoruz. Siyasi bir zemine çekilmeden şimdi, Tokat’ın bu en önemli meselesinde şimdi birlik olma zamanı