Değerli okuyucularım daha önceki yazılarımızda bu köşemizde camilerimiz cemaatle yerimiz ve din görevlilerimizle ilgili yazılar yazmış ve siz de paylaşmıştık.

Tabiki camiler cemaat ve din görevliler dinimizin temel kurallarını içeren olmazsa olmaz olan üçgen içinde yer alan bir müstesna bir olgudur. Bugün de bu yazımızda camilerimizdebulunan tuvaletler de ilgili kısma değinmek istiyorum.

Tuvaletler abdest alma yerleri şadırvanlar camilerimizin vazgeçilmez müştemilatıdır. Konumuz bu tuvaletlerin bakımı işletilmesiyle ilgilidir. Vatandaşlarımızın tabii ki abdest alma ihtiyaçlarını gidermeleri için tuvaletle de ihtiyaçlarının olduğu ortadadır. Ancak bu tuvaletlerin bir ücret mukabilinde işletildiğini de ne yazık ki şahit oluyoruz. Tabi bu tuvaletlerin bakımı temizliği bir emek sarf etmeye ihtiyaç duymaktadır.Ancak bunun bakım ve temizliğini de yapılmasının karşılığı olarak da kullanımında da ücret alınması da hiç etik değildir ve etik olduğunda asla düşünmüyoruz.

Şöyle ki vatandaşlarımızın bu ihtiyaçlarını karşılamak için şehirde bulundukları süre içerisinde mutlaka bir tuvaleti kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Bunun da ücret mukabili olması üzerine para olmayan bu vatandaşlarımızı çok zor durumda bırakmaktadır. Kaldı ki camide tuvaletlerin ücretli olması camiye ön girişi ve temizliğini teşkil eden kısmının gelire dönüşmesinin dinimizce de uygun olduğunu düşünmüyorum.

Cami tuvaletlerin işletilmesi muhakkak cami ve imamlarımız ile alakalı bir durum olmadığından biliyoruz. Camilerimizde bulunan tuvaletlerin vakıfların malı olduğunu; Bu ecdat yadigarı camilerimizdeki bu tuvaletlerin vakıflar tarafından ihaleyle verilerek işletildiği ve ihale alan işleticilerinde yüksek meblağlarla bunları kazanmalarını mütaekip bu paraları da vatandaşlardan çıkarılma cihetine gittikleri de bilmektedir.

Şöyle ki tuvalete üzerine birkaç yerine bile ücretli olduğu fiyatların yazıldığı 5 TL, 3 TL gibi 4 TL gibi fiyatları ve fiyatları ısrar edildiğine de şahit olmaktayız.Oysa bildiğimiz kadarıyla tuvaletlerin ihale sürecinde kimsede para istenmemesi gerektiğini, para verenlerde sadece para alınması yönünde maddelerin ve şerhlerin bulunduğunu da biliyoruz. Eğer böyle bir durum yoksa da en azından bu ihalelerde bu şerh ve notların düşülmesi de yerinde ve isabetli olacaktır.

Kaldı ki büyük şehirlere baktığımızda da ecdat yadigarı camilerin bakım ve temizliklerini hatta şehir merkezinde bulunan bazı tuvaletlerin de belediyeler tarafından temizliğinin yapıldığına ve ücretsiz olduğuna da şahit oluyoruz.Bu gayet güzel bir uygulama illerimizde de bu neden olmasın. Belediyemiz bu tür camilerimizin ecdat yadigarı camilerimizin tuvaletlerinin bakımlarını üstlenmelidir. Bunların para karşılığı ihalelerinin yapılmaması gerekir

Ali paşa ve Behzat gibi şehir merkezinde bulunan camilerimizin tuvaletlerin paralı olması, para ödemek zorunda kaldığını bu ecdat yadigarı camilerimizin genel ruhuna görüntüsü de aykırıdır. Bu konuda belediyemiz üstüne düşen görev yapmalı vakıflar da bunların üzerinde gelir elde etme düşüncesinde vazgeçmelidir.

Bunun böyle olması her bakımdan faydalı ve yararlı olacaktır.Öte yandan camide görevli imamlarımızda bu durumda rahatsız olmakta vatandaş şikayetlerine muhatap ve yakınmalarına maruz kaldıklarınada bir çok defa şahit olmuşturum.

En kısa sürede belediyemiz bu konuda insiyatif almalı ve özellikle şehir merkezindeki ecdat yadigari camilerin tuvaletlerinin bakım ve temizliğini üstlenerek ücretsiz hizmete sunmalıdır. Diğer belediyeler yapıyorsa bizim belediye haydi haydi ya yapar.