Teknolojinin insan hayatına girdiği andan itibaren, onun hayatımız üzerindeki etkisi çok büyük olmuştur. İlk olarak, teknolojinin ortaya çıkması insanların yaşam kalitesini artırıp iş yapma şekillerini değiştirmiştir.
Tüm sektörlerin işlemeleri için gereken zamanı azalttığı gibi, sanayicilerin üretim süreçlerini de hızlandırmıştır.
Bununla birlikte, insanlar da teknolojinin etkilerini hissetmeye başlamışlardır.
Örneğin, internetin yaygınlaşması insanların iletişim biçimlerini ve bilgi edinme yöntemlerini değiştirdiği gibi sosyal medyanın ortaya çıkması insanların birbirleriyle etkileşim biçimlerini de değiştirmiştir.
Teknolojinin insan hayatına girmesiyle birlikte birçok avantaj sağlandığı gibi dezavantajları da görülmeye başlanmıştır.
Bu nedenle, teknolojinin kullanımı ve etkilerinin incelenmesi son derece önemlidir
Tarımda Teknoloji Kullanımı;
Tarım alanında çiftçilerin işini kolaylaştıran pek çok yenilik ortaya çıkmıştır. Tarımda teknoloji kullanımı, gerek tarımın daha verimli yapılmasında gerekse çiftçinin omuzlarında ki yükün azaltılmasında oldukça etkilidir. Dünya genelinde artan nüfus ve şehirleşme oranını yüksekliği tarımsal üretimde artışı zorunlu bir hale getirmiştir.
Talebin karşılanması için var olan tarım arazilerinden en yüksek verimin elde edilmesi esas amaç haline gelmiştir
. Bu nedenle tarımsal üretimde teknolojiye ve teknolojinin olumlu getirileri ne ihtiyaç duyulmaktadır
. Özellikle akıllı tarım teknolojilerinden yararlanmak, üretimde sınırlı alanları ve küçük işletmeleri de sahneye çıkarmak konusunda büyük önem taşır.
Kırsal kesimdeki iş gücünün ve tabi olarak gençlerin tarıma ilgisini canlandıran dijital tarım teknolojileri, yöresel tarımın yeniden canlanabilmesini destekleyici etkiler oluşturmaktadır.
Akıllı tarım her şeyden önce tarımsal alanda verimlilik artışını temele alan ve mevcut kaynakların daha etkin, ekonomik, çevreci şekilde kullanılmasını ve yönetilmesini amaçlayan tekniklerin bütününe verilen addır.
Tanımlamadan da anlaşılacağı gibi, akıllı tarımda yalnızca ürün verimliliğini ve kalitesini artırmak yeterli görülmez. Tarımın daha etkin ve sürdürülebilir düzeyde yapılabilmesi için uygulanacak teknolojilerin diğer bileşenleri de içeriyor olması gerekir.
Bu nedenle modern tarım teknolojileri, kaynak kullanımı ve dağılımından ekonomiye kadar pek çok alanda üretim kanadını geliştirmeyi hedefler.
Ayrıca işin maddi boyuttaki bileşenlerinin yanında çevresel faktörler de göz önünde bulundurulur.
Akıllı Tarım Çevreyi Korur:
Akıllı tarım teknolojileri, tarımsal üretimde çevreye verilecek zararı minimize ederek mevcut tarım alanlarının korunmasını da sağlar. Burada amaçlanan ise tarımda gübreleme ve ilaçlama esnasında kullanılan kimyasalları olabildiğince azaltarak çevreyi korumaktır.
Bunların yanında akıllı uyarı sistemleri ve sensörler yardımı ile çiftçinin yetiştiricilik konusunda desteklenmesi de akıllı tarım uygulamaları içerisinde yer alır. Özellikle deneyimsiz genç çiftçilerin işi öğrenme sürecinde yardımına koşan yeni teknolojiler, küçük ölçekli aile işletmelerinin daha kısa sürede büyüyebilmesini sağlar.
Böylelikle artan talepleri karşılamada bu kesim de sürece dahil edilmiş olur doğru müdahalede bulunma imkânı sunar. Bu sayede su, gübre ve enerji gibi kaynaklar optimize edilirken, verimlilik artırılır ve çevresel etkiler en aza indirilir.
Akıllı tarım teknolojilerinin sunduğu olanaklar sayesinde daha az gübre, su ve enerji kullanılır, böylece daha az emisyon üretilir.
Hassas tarım uygulamaları, akıllı tarım sistemleri ile entegre edilerek, su, gübre ve pestisit kullanımını optimize eder. Bu sayede hem tarımsal verimlilik artar hem de çevresel etkiler minimize edilir.
Dünyada ve Türkiye’de akıllı tarım uygulamaları kapsamında hızla yaygınlaşan hassas tarım, çiftçilere tarla yönetiminde büyük kolaylıklar ve tasarruflar sağlar. Akıllı tarım projeleri ile desteklenen bu yöntem, çiftçilerin hem maliyetlerini düşürmekte hem de ürün kalitesini artırmaktadır.
Akıllı tarımda yalnızca ürün verimliliğini ve kalitesini artırmak yeterli görülmez. Tarımın daha etkin ve sürdürülebilir düzeyde yapılabilmesi için uygulanacak teknolojilerin diğer bileşenleri de içeriyor olması gerekir. Bu nedenle modern tarım teknolojileri, kaynak kullanımı ve dağılımından ekonomiye kadar pek çok alanda üretim kanadını geliştirmeyi hedefler. Ayrıca işin maddi boyuttaki bileşenlerinin yanında çevresel faktörler de göz önünde bulundurulur.
Teknoloji Tarımda Nasıl Kullanılır?
Akıllı tarım teknolojilerinin kullanım alanları çok çeşitlidir. Bu teknolojilerin neler olduğunu ve nasıl kullanıldığını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Sensörler: Bitkinin gelişim aşamalarında çeşitli ölçümlerle üretim koşullarını iyileştirmeye yardım eder. Bitkinin su ihtiyacının belirlenmesi ve sulamanın otomatik yapılmasını sağlayan sensör sistemleri burada örnek olarak verilebilir. Ayrıca gübreleme ve hava tahminleri gibi pek çok farklı aşamada da sensörlerden yardım alınabilir.
Drone ve Uydu Teknolojileri: Tarım alanındaki verilerin uzaktan takibini yapabilmeye imkan verir. Uydu görüntülemeleri, özellikle geniş tarım alanlarında oldukça işe yarar. Drone ve uydu destekli görüntüleme teknolojileri, günlerce dolaşılarak zorlukla tespit edilebilecek sorunların dakikalar içerisinde ortaya çıkmasına ve bu sorunlara kısa sürede çözüm üretilebilmesine olanak sağlar.
Robotlar: Tıpkı makineler gibi insan gücüne ihtiyaç duyulan alanlarda daha etkin ve hızlı çalıştırılarak tarımsal üretime destek olurlar. Ekimden hasada kadar pek çok alanda robotlara ihtiyaç duyulur. Robotik ekim ve hasat teknolojileri insan gücü ile yapılabilecek hemen her işin üstesinden gelebilmek başarısına sahiptir. Hatta tarlada yetiştirilen ürünün saklanması ve paketlenmesi gibi işlemlerde dahi robotlardan yardım alınabilir. Tarımda robot teknolojisi ile tohum ekimi, toprak analizi, yabani otların temizlenmesi gibi pek çok iş kolaylıkla yapılabilir. Robot teknolojisi alanı her geçen gün yenilenen ve ilerleme kaydeden bir alandır.
Ayrıca tüm tarım teknolojileri, raporlama sistemi yardımıyla çiftçilerin tarım verilerini arşivleyebilmesini ve gerek duyulduğunda verilerin karşılaştırılabilmesini sağlamada etkilidir.
Bu anlamda tarımda teknolojiden yararlanılması, çiftçilerin verilerini doğru değerlendirmesine ve tarımsal üretimi daha sağlam temellerle geliştirebilmesine destek olur.